Ученици от Търговската с нарадата на Ректора в състезание по информатика

Преглеждания: 24 #
18 Nov 2018

В СА „Д. А. Ценов“ се проведе Национално ученическо състезание в направление „Проектиране на мобилно приложение“, организирано от катедра „Бизнес информатика“. В него взеха участие общо 25 ученици от града и страната.
В надпреварата се включиха и осем възпитаници на ПДТГ „Д. Хадживасилев“, разказа за Актуално Свищов Теодора Спасова, учител по Теоретично обучение . Младите хора бяха приветствани от доц. д-р Веселин Попов – ръководител на катедра „Бизнес информатика“ и  Симеон Зафиров – управител на ДиУеър – София. Той благодари за желанието, инициативността и проявеното любопитство към информационните технологии, избирайки за поле на изява това направление. Той подчерта, че основната цел на ДиУеър е да обхване желанието на младите хора за развитие и да превърне техните идеи и инициативи в основа за професионалното им изграждане и развитие.
Учениците, разделени в отбори на случаен принцип, получаваха напътствия за своята работа от изявени студенти в спец. "Бизнес информатика". Към състезателите бе зададен казус за проект на мобилно приложение от тип представяне на туристически обект – къща за гости и възможност за резервиране на стая/стаи в съответния обект за определени дати. Те трябваше да представят проектна документация за функционалностите и дизайнерските идеи на приложението.
Впечатление направи фактът, че и за шестте отбора  презентираха ученици от ПДТГ.  Двама от менторите - Яница Димитрова и Антония Манолова, вече част от софтуерната фирма ДиУеър – партньор на СА, осигуряващ реални работни места за студенти от спец. „Бизнес информатика“, също бяха бивши възпитанички на ПДТГ.
Представените проекти се оценяваха от жури в състав: доц. д-р Веселин Попов, ас. Емил Цанов, Симеон Зафиров – Управител на ДиУеър – София, Теодор Тачев - инженер хардуер, Информационно обслужване АД – Русе.
Ето и отборните отличия за представителите на Търговската гимназия:
Първа награда на Ректора: Анюта Андреева Кирова – ХIIв, Любен Георгиев Георгиев – ХIа;
Специална награда за мобилно приложение с креативен дизайн:
Кристиян Руменов Русев – ХIа;
Специална награда за иновативно мобилно приложение:
Ванеса Кирилова Павлова – XIIв;
Валентин Георгиев Ангелов – XIа;
Специална награда за мобилно приложение с най-добра платформена съвместимост:
Лия Иванова Георгиева – XIIв;
Специална награда за най-добра презентация:
Камелия Лъчезарова Савова – XIIб;
Специална награда за мобилно приложение с най-добра функционалност:
Вероника Пламенова Христова – XIа.

Зам. ректорът доц. д-р Николай Нинов, връчил първата награда, и проф. д-р Красимир Шишманов, представител на Катедра „Бизнес информатика“, изразиха своето удовлетворение от участието на младите хора в научната надпревара, от връзката, която Националното ученическо състезание прави между средното и висшето образование и своето желание да срещнат участниците във форума на студентските скамейки.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!