Ученици от 11 града събра онлайн състезание по „Икономикс”, организирано от Академията  

Преглеждания: 148 #
13 Apr 2020

Катедра „Обща теория на икономиката” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, със съдействието на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, за поредна година организира Национално ученическо състезание по „Икономикс”, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Тазгодишното издание на средношколската надпревара отново бе под формата на национален конкурс за ученическо есе, но за пръв път конкурсът не беше проведен по традиционния начин – писмено, с присъствие на учениците в Свищовското висше училище, а по електронен път. Това разшири възможностите за участие на ученици от 12 клас на средните училища от цялата страна. 
Конкурсът се проведе въз основа на представяне на есе по една от темите: „Предимства и недостатъци от членството на България в Европейския съюз” и „Моето бъдеще в икономиката на България”. Право на участие имаха само ученици от 12 клас, като всеки от тях се представи с едно есе по една от посочените теми. Участието на учениците бе самостоятелно, като нямаше ограничение за броя участници от едно училище.
В Националното ученическо състезание по „Икономикс” взеха участие общо 22 ученика, като с най-много участници (пет) бе СУ „Йордан Йовков” – Кърджали. Четирима са участниците от Плевен, трима от които са ученици в ДФСГ „Интелект” и един е от ОУ „Христо Смирненски”. В състезанието участваха и ученици от Благоевград, Бобов дол, Бургас, Вълчедръм, Гоце Делчев, Златица, Лом, Монтана, Суворово и Якоруда. На всички ученици, взели участие в Националното ученическо състезание по „Икономикс”, академичният състав на катедра „Обща теория на икономиката” изрази своята благодарност за изключително сериозното отношение при написването и представянето на есетата. „За нас това е белег за добрата теоретична подготовка на участниците при разработване на зададените теми, което е повод да благодарим и на техните учители. С особено задоволство екипът на катедрата оценява и подкрепя старанието, трудолюбието, задълбочеността и личното отношение на всеки един от участниците, които личат в представените от тях есета. По много добър начин е съчетано емоционалното пристрастие с прагматизма в мисленето и отношението на младите хора по повдигнатите въпроси, както и тяхното родолюбие, съчетано със самочувствието им на европейски граждани” – подчерта доц. д-р Людмил Несторов, ръководител на катедрата-организатор.
След задълбочено запознаване с представените есета, екипът на катедрата определи най-добре представилите се участници, на които ще бъдат изпратени грамоти. Първо място журито присъди на Онур Адем от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов” – Кърджали. Присъдени са две втори места – на Цветелина Петрова от Финансово-стопанска професионална гимназия в Монтана и на Есра Мюмюн от СУ „Й. Йовков” в Кърджали. С трета награда също са отличени двама участника – Огнян Шишоев от СУ „Д-р Петър Берон” – Бобов дол и Кристофер Стойчев от ДФСГ „Интелект” – Плевен.
Всички участници ще получат сертификат за участието си в Националното ученическо състезание по „Икономикс”, който им дава право при кандидатстване в СА „Д. А. Ценов” да бъдат приети в първата желана от тях специалност в редовна форма на обучение. 
С пожелание към всички участвали дванайсетокласници за успешно дипломиране, организаторите на състезанието изразиха увереност, че техният избор за продължаване на образованието им ще бъде Стопанската академия в Свищов.
 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/