Ученици на Търговската и Априловската гимназия играят първия мач в България

#
08 Feb 2021 147

Ученици от Търговската гимназия в Свищов и на Априловската гимназия в Габрово играят първия футболен мач в България преди повече от 120 години, разказва Николай Константинов в гнигата си „От първия футболен мач в България до групата на майсторите. История на футбола в Свищов", пише Академик Свищов.

Д-р Улрих Левенсон, учител по физика, ръководи отбора на Свищов в първия официален футболен мач в България на 11 април 1900 година във Варна по време на Първият юнашки събор. През 1898 година създадените до тогава гимнастически дружества в България се обединяват в Съюз на българските дружества „Юнак“. По-късно се решава Първият юнашки събор в България да се проведе в през месец април на 1900 година във Варна, на който да се пропагандира играта „ритни топ“, след което да се разпространи в страната. Първата демонстративна среща по футбол в България се играе на 11 април 1900 година между единствените подготвени отбори по това време на Търговската гимназия в Свищов и на Априловската гимназия в Габрово. Интересно е, че на същия ден във Варна се играе първата демонстративна среща по „хвърли топ“ – предтеча на бъдещите хазена и хандбал – резултатите и от двете срещи остават неизвестни и досега.

Само пандемията попречи да се отбележи тази годишнина през 2020 година, коментира Николай Константинов. Той уточни, че Таня Христова, кмет на Габрово е приела да бъде домакин на проявата, но здравната обстановка е провалила това честване. Николай Константинов изрази надежда честването да се случи дори и година по-късно и припомни, че честване е имало за 100-годишнната и за 115 години от първия футболен мач в страната.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в "индустриалната зона" - изоставената казарма