Туроператорите, а не дипляните ще доведат туристите в Нове

Преглеждания: 120 #
01 Dec 2018

Докато в Нове не дойдат туроператори никакви дипяни, туристически борси и фестивали няма да доведат туристите. Това коментира археологът Пети Доневски, който участва в престижен конгрес на учени от цял свят, който се проведе в Сърбия.
Пети Доневски участва в поредния Лимес конгрес, който се провежда на всеки три години в различни страни, които са били част от Римската империя. Целта на форумите е учените да обменят своите открития от някогашната римска граница.
300 учени от цял свят са присъствали на конгреса в Сърбия. Участието на свищовския учен е станал благодарение финансовата помощ на Международна фондация „Алеко Константинов”.
Тазгодишният Лимес конгрес се е провел в някогашния римски град Виминациум.  Той е важен град на римската провинция Мизия, по-късно Горна Мизия.
Впечатление на учените е направила възстановката на войнишко селище, което е изнесено от същинския археологичен обект. „Сърбите са направили възстановка на войнишки римски бараки, които е имало във всеки един легионен лагер. Те представляват хотелска част като всяка барака е с 6 легла”, разказа още Пети Доневски. Той допълни, че столовата също е била в римски стил. Най-интересен бил един римски дом - домус, с вътрешен двор, басейн и около тях помещения - хотелска част.
Пети Доневски е бивш директор на Исторически музей - Свищов, носител на приза „Достоен за Свищов”, член на УС на фондация „Алеко Константинов”. Ученият е един от най-сериозните изследователи на античните Дуросторум и Нове /Свищов/. В периода 1970-1982 г. е уредник, а по-късно и завеждащ отдел „Археология” в Регионалния исторически музей в Силистра. През 1982-2009 г. е директор на Историческия музей в Свищов. Прави разкопки по фортификацията на лагера на Първи Италийски легион в Нове, открива нови дървени и каменни кули, постройка от дървено-земления период на лагера. При разкопки на хълма Калето открива крепост от втората половина на 3-и в. Участва в различни конференции, конгреси, симпозиуми, свързани с проблемите на римската история. Има около 30 научни публикации, от които три книги. Не случайно колегите му казват за него, че е сред малкото археолози, които успяват да създадат духовна връзка между изследователя и неговия обект на изследване.
Невена САМОКОВЛИЕВА

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в Академията /Снимки: Александър Шабов/