Турнир за Международния ден на шахмата в Ценово

Преглеждания: 68 #
20 Jul 2020

Импровизиран турнир по шахмат организираха ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Поводът за  инициативата е Международният ден на шахмата – 20 юли. Една от площадките в школото беше преобразена в голяма шахматна дъска, а около нея на маси бяха подредени готови за игра черно-бели фигури. Директорката на училището Камелия Леонова сподели, че отбелязването на деня е започнало през 1966 година в чест на основаването на Международната шахматна федерация. Организацията е учредена през 1924 г. в Париж, а в нея членуват повече от 160 държави. Тя разказа и любопитни подробности за успехите на най-добрите български шахматисти. В двора на учебното заведение Петър Петров и Личко Русанов – победители в общински турнири по шах през последните години, запознаха децата с основните правила на играта, демонстрираха движението на фигурите и разиграха популярни комбинации по черно-белите квадратчета. Повечето от децата за първи път се докосваха до шахматните фигури, но проявиха подчертан интерес към играта.
„Само до преди няколко години шахматът беше сред най-популярните спортове в общината. Дори и в училище през междучасията се организираха партии. Наши представители бяха сред първенците на областно ниво. Идеята е да се възроди играта, която развива мисълта и интелекта на момичетата и момчетата“, допълни Леонова.
По системата „всеки срещу всеки“ учениците седнаха пред дъските и започнаха да местят фигурите под зоркия поглед и напътствията на общинския първенец по шахмат.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/