Тука има, тука нема: Трети път затварят държавата

#
18 Mar 2021 97

България влиза в трети национален локдаун. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовното заседание на кризисния щаб. Властите налагат ограничителни мерки за цялата страна, които започват от понеделник, 22 март и ще продължат 10 дни (т.е. до 31 март).

Причината за ограниченията е, че заразените и хоспитализираните в цяла България се увеличават, а ситуацията в страната се влошава.

Ресторантите отново затварят за посетители и ще доставят само за дома и офиса, а хотелите ще носят храната на гостите си по стаите. Затварят всички големи магазини (с площ над 300 кв. м), които не предлагат хранителни стоки. Това не важи за супермаркети и хипермаркети.

Моловете минават на принципа на работа от предишните локдауни – магазините и заведенията затварят. Отворени остават аптеки, оптики, супермаркети, дрогерии, банкови клонове, застрахователи и платежни услуги, химическо чистене, фризьорски салони, зоомагазините и офисите на мобилните оператори, които се намират в търговските центрове.

Училища и университети отново ще учат дистанционно, забранени са извънкласните занимания. Затварят и детските градини. Образователни и обучителни центрове и школи също минават онлайн.

Затварят всички фитнеси, плувни басейни и спортни зали и комплекси, както и игралните зали и казина. Спортните събития на открито и закрито остават без публика.

Спират всякакви служебни мероприятия – конгреси, семинари, тиймбилдинги и др. Същото се отнася и за всички културни мероприятия – кина, театри и всякакви сценични прояви. Преустановяват се екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти.

Забранени са всякакви обществени събирания на открито – празненства, събори, фестивали и др. Сватби, кръщенета и други лични тържества ще могат да се състоят, само ако са до 15 души.

Всички хора на пазари, тържища и базари трябва да са с маски и да спазват 1,5 метра дистанция помежду си.

"Целта на мерките е да запазим ефективен контрол върху епидемията. Не искаме да стигаме до лошите спомени, които имаме от октомври и ноември", каза Ангелов.

По-строгите мерки ще бъдат част от заповед на здравния министър, която ще бъде публикувана по-късно днес.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В света на птиците, снимки на Дамян ПЕТКОВ