"Топлата вода" освен хорски болежки цери и ... кокошки и лозя

Преглеждания: 15 #
03 Sep 2018

В края на лятото сме въпреки капризите на времето. Едно от местата, където пълноценно, напълно безплатно и сред природата могат да починат жителите и гостите на Свищов е минералния извор при бившето ДЗС.
Някога “топлата вода”, както е известно още мястото, е била истински кът за отмора. Затова свидетелстват останките от покритите басейни, които в момента са неизползваеми, а сградата е обградена от буйна растителност. Мястото и в момента е предпочитано от хора от всички възрасти, не само от града, но и от близките населени места.
За безплатните СПА-процедури на открито в момента се използва останалото от миналото басейнче. 46-годишният Александър Илиев, който работи като охранител, е от Козловец и от зимата на 2014 започва да посещава извора. Това той прави въпреки студа и снега през зимата, а днес не му пречи жегата, нито комарите. На “топлата вода” е винаги, когато има свободно време. Той е категоричен, че се чувства ободрен след престоя си в басейна, а “работата на лозето или в двора винаги я върша с желание”, уточнява с усмивка мъжът.
Няма определени часове, когато извора се ползва масово, споделя наблюденията си нашият събеседник. Има момента когато се събират и по десетина желаещи да се потопят в лечебната вода и тогава се налага и да се изчакват. Освен от града мястото е предпочитано и от хора от близките населени места – Ореш, Белене и Павликени.
Освен за лекуване на болежки по хората топлата вода от извора се ползва и за други цели, разказва с усмивка Александър. Негов приятел му споделил, че с течността от минералния извор си напръскал лозето, което от няколко години имало неизвестно заболяване. “Явно сярата във водата помага не само на хората, защото лозето му наистина се оправи”, допълва той. Вода от течността ползвали успешно и баби от Козловец, за да оправят кокошките си, страдащи от заболяване по перушината.
За да се превърне наистина минералния извор в истинско място за лечение и отдих е необходимо малко. Да се изгради място, където хората да се преобличат, защото днес това става на крак сред буйната растителност. Освен това трябва ремонт на старата покрита къпалня и по този начин мястото ще се ползва пълноценно и при лошо време. Иначе време бе монтирана лампа със слънчева батерия, която през нощта осигурява светлината и на нощните посетители на извора.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK