Темида даде зелена светлина за изграждането на автомагистрала Русе-Търново

#
10 Dec 2018

Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу трасето на автомагистрала Русе – Велико Търново и на практика даде зелена светлина за реалните стъпки по изграждане на новия път.
Близо десет месеца продължи съдебният спор, започнат от граждани, недоволни от избора на трасе за магистралата. Делото бе образувано по жалби от жители на Хотница, създали инициативен комитет, за да се борят срещу близкото минаване на бъдещата автомагистрала до селото им. Паралелно пък се жалеха и граждани, искащи магистралата да минава по-близо до Горна Оряховица. Двете жалби бяха обединени в едно дело, започнато през март и приключило с решение на върховните магистрати от дни. И двете жалби срещу решението на министъра на околната среда за одобряване на доклада за ОВОС на бъдещата магистрала са отхвърлени.
 Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване, тъй като миналата година Парламентът прие промени, които ускоряват делата по обекти с национално значение. Според Съда автомагистрала Русе – Велико Търново е точно такъв обект и съдебното оспорване минава само на една инстанция.
 Решението на ВАС дава възможност АПИ да продължи с проектирането, отчуждаването на имоти и организирането на процедури за избор на изпълнител. Като всичко това ще се прави по избрания т.нар. комбиниран вариант за трасе, което минава на около 40 км от Горна Оряховица.
Актуално Свищов припомня: С решението на Темида на практика ще се реализира комбинирания вариант, който осигурява сравнително добра връзка на Свищов с бъдещата магистрала. Преди година ОбС-Свищов излезе с нарочна декларация с настояване да бъде избран комбинирания вариант. Инициатор за документа стана Калин Костов.

 

пред Извикано

Писна ми да превръщат Свищов в призрачен град Мерките по унищожаването на комарите УЖАСНО ЗАКЪСНЯХА и се измериха с едно наистина смехотворно пръскане със самолет, модел "Битката при Вердюн"...

Официална страница на FACEBOOK