Тайни от римско време разкрива Таш баир до Новград

Преглеждания: 575 #
16 Sep 2020

Приключи шестият етап от археологическата експедиция, която се провежда в района на Новград, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. В нея участва екип от български и немски археолози. Разкопките в землището на Таш баир са по съвместен проект между Националния археологически институт към БАН и университета в град Тюбинген, финансиран от федералното правителство. В превод на български език названието на местността, която е обект на проучване, означава Каменен хълм.
„Извънредната епидемична обстановка ни принуди да отложим предвидените дейности от пролетта за началото на септември. Две седмици и половина работихме на терен и сме изключително удовлетворени от резултатите, които постигнахме“, сподели д-р Свен Конрад – един от ръководителите на експедицията.
Този път в състава на експедицията беше включена и студентка по археология, която имаше за задача да събира керамика. „В поредния етап от експедицията не се проведоха археологически разкопки в прекия смисъл на думата. Времето ни премина в събиране на находки и артефакти, прецизирахме датировки на структури, разкрити по време на предишни дейности“, уточни д-р Конрад. В края на експедицията всички факти бяха обстойно представени на съвместна работна среща с българските им колеги. При внимателното проучване на отделните орнаменти специалистите са установили, че част от откритите фрагменти в района на Таш баир от епохата на късния неолит /5000 г. преди Христа/ са характерни за културни находки от района на Югозападна Румъния.
„Съществуват сериозни предпоставки проектът да има продължение. В района са разположени интересни обекти, които сериозна трябва да се проучат. Засега все още имаме  повече въпроси отколкото отговори“, сподели историкът от Тюбингенския университет. По всяка вероятност ще се подготви предложение до Немското изследователско дружество експедицията да продължи още три години. След като се получи съгласие от българска страна разкопките ще продължат отново през пролетта. Останките, които се проучват са от периода между 4-6 век преди Христа, когато тези места са попадали в границите на Римската империя. В близост до разкопките се намира и кастелът Ятрус, където е бил един от лагерите на Първи италийски легион.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

60-та година Нове открива нови тайни /СНИМКИ/