Търговската гимназия обмени добри практики с училища от Добрич

Преглеждания: 191 #
17 Nov 2019

От 13 до 15.11.2019 г. ПДТГ „Д. Хадживасилев“ – Свищов стана домакин на обмен на добри практики по Национална програма „Иновации в действие“. Гостуваха учители и ученици от две училища от град Добрич – иновативната Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“ и Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“.
През първия ден, програмата започна със съвпадналия с обмена дебат за Училищен ученически омбудсман в Търговската гимназия, на който гостите от ЧПГ се включиха активно, задавайки въпроси съм кандидатите за поста. Последва работна среща между домакините и гостуващото иновативно училище, на която д-р Маргарита Христова – директор на ЧПГ „Райко Цончев“, разказа по-подробно за същността на тяхната иновация, за да придобият по-ясна представа за нея и колегите от Търговската гимназия, които не успяха да посетят училището на място, в град Добрич. Взеха се и решения относно създаването на съвместно продукти, резултат от обмена. Направени бяха аналогии за живота и делото на патроните на двете училища, които са били предприемачи и са жадували да спомогнат за развитието на българското образование.
На следващия ден основните акценти бяха представени от гл. учител Альоша Кушлов, който изнесе урок по история и цивилизация, основан на т. нар. „Педагогика на освобождението“ – едно от направленията на иновацията в ПДТГ. Другото - облачни технологии и работа в Офис 365, бе демонстрирано пред гостите от ст. учител Теодора Спасова, с помощта на ученици от ХІІа клас, спец. „Икономическа информатика“.
В следобедните часове се състоя друга работна среща, за презентиране същността на иновацията в Търговската гимназия, представяне на екипа, работещ по нея и резюме на извършените до момента дейности.
Ст. учител Юлия Величкова – зам. директор по учебната дейност, проведе иновационен урок по предприемачество, основан на „Педагогика на освобождението“, с участието на всички гостуващи ученици. Те имаха интересната задача, от случайно изтеглен класически предмет да създадат иновативен негов вариант и да му направят телевизионна реклама на импровизиран телевизор. Идеите бяха интересни, забавни, а представянето внесе вълна на добро настроение и атрактивен завършек на деня.
Гостите имаха възможност да разгледат гр. Свищов и част от неговите забележителности, а учениците от ЧПГ „Райко Цончев“ проведоха свой изнесен час по български език и литература в музея на Алеко.
Визитата мина бързо, но остави приятни впечатления и спомени, а всеобщото мнение бе, че подобен род посещения трябва да се стимулират, защото само така едно училище може да си направи съпоставка с останалите учебни заведения в страната, да направи изводи за своята работа и да си „открадне“ идея как да става по-добро място за своите възпитаници.
Теодора СПАСОВА

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/