Търговската гимназия чества 134 години от създаването си

#
08 Feb 2019

За 134-и пореден път днес тържествено бе отбелязана годишнината от основаването на първото в България търговско училище. Достойното дело на Дарителя Димитър Хадживасилев отново събра благодарни учители, ученици и граждани, дошли да изкажат своята признателност и да поднесат благопожеланията си към педагогическия екип на гимназията.
Празникът уважиха Анелия Димитрова – зам. кмет на община Свищов; Румяна Кузева – началник отдел „Образование“; доц. д-р Искра Пантелеева – ръководител катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“; проф. д-р Андрей Захариев – председател на УС на Фондация „Проф. д-р Минко Русинов“; гл. ас. Петко Ангелов – катедра „Финанси и кредит“; докт. Силвия Заркова; Асен Боянов – председател на Обществен съвет към ПДТГ; Петър Владимиров – управител на „Програмни продукти и системи“ АД – клон Свищов; инж. Христо Димов – управител на Фондация „Димитър Хадживасилев“; Ахмед Куйтов – председател на УС на Сдружение „Институт перспективи“; Владислав Николаев – управител на „Марико“ ЕООД и др.
Румяна Иванова – директор на ПДТГ, поздрави присъстващите и пожела: на учениците - да бъдат любознателни и отговорни в усвояването на избраната от тях професия; на   учителите - здраве и творческа енергия, за да вдъхновяват учениците за още по-високи  резултати; на  партньорите  – СА „Димитър Апостолов  Ценов”, Фондация „Проф-д-р Минко Русенов”, Фондация „Димитър Хадживасилев”, Сдружение „Институт Перспективи”, работодателите,  община Свищов – да подкрепят винаги гимназията. Тя се обърна към последните с думите: „Скъпи партньори,  нека заедно  да пазим този храм на науката и технологиите и да го използваме по най-добрия и достоен начин, според волята на Дарителя - предприемач и меценат Димитър Хадживасилев”!
Чуха се приветствени слова и бяха получени цветя от представителите на Общината , Стопанска академия, Фондация „Проф. д-р Минко Русинов“, Обществен съвет, Сдружение „Институт Перспективи“.
Вълнуващ бе моментът с връчването на грамоти на ученици, отличили се на национално ниво, класирайки се на челни места в ученически състезания. Благодарствени писма от ръководството на ПДТГ получиха и техните горди родители.
Във връзка с обявен през „Седмицата на предприемачеството“ ученически конкурс от г-н Владислав Николаев бе излъчен победител и награден лично от него с парична сума. Финансово стимулирани бяха и останалите участници в предизвикателството.
В конкурс на тема: „Какво бих направил за училището със 75 лева?“, организиран от УС на ПДТГ и финансиран със средства, събрани в Коледния базар на училището, също бе излъчен отбор, чиято идея да бъде финансирана и реализирана на практика. Парична награда за него бе осигурена от Фондация „Д. Хадживасилев“. Г-н Мирослав Димитров, участвал в комисията по разглеждане на предложенията, реши лично да спонсорира реализацията и наградата и на втори проект и връчи сумата на съответния отбор.
В последвалата развлекателна част весело настроение предизвика атрактивното изпълнение на малчуганите от 4Б група – „Палавници“ на ДГ „Радост“, с учители  Мария Кушлова и Татяна Сийкова.
С прекрасния си глас, изпълнявайки песента „Хубава си, моя горо“, залата изпълни Теодора Атанасова от ХI клас.
Хип-хоп танцьорите от ПБЧ, с ръководител Надя Йорданова, внесоха нова нотка в празничния ритъм.
Размисъл предизвика монологът „Наш Пондьо“, по Чудомир, изпълнен от Ангел Петков.
Пъстър финал на празника сложи прекрасното изпълнение на Групата за народни танци „Творецът“, с ръководител Явор Узунов.

Теодора СПАСОВА

 

 

пред Извикано

Писна ми да превръщат Свищов в призрачен град Мерките по унищожаването на комарите УЖАСНО ЗАКЪСНЯХА и се измериха с едно наистина смехотворно пръскане със самолет, модел "Битката при Вердюн"...

Официална страница на FACEBOOK