Свищовското съкровище представено в сборник на БАН

Преглеждания: 25 #
16 Nov 2018

Свищовското съкровище е представено в сборник "Злато и бронз", издаден от Националния археологически институт с музей при БАН, научи Актуално Свищов. Ценното издание е съставено от Стефан Александров, Яна Димитрова, Христо Попов, Барбара Хореш и Кръстю Чукалев. Сборникът е посветен на металите, технологиите и междурегионалните контакти на територията на Източните балкани през бронзовата епоха.
Находката е открита случайно през 2011 година в района на Свищов. Състои се от 13 златни предмета - гривна, шест торкви /три с гладка и три със спираловидно усука тел/ и шест висулки. Част от колективната находка са и шест бронзови предмета - три цели и една фрагментирана двойни брадви, фрагментирана бррадва с дупка и фрагментирано длето/мотика. Предметите са били поставени в глинен амфорен съд, работен на ръка.  Златните предмети /с изключение на нараняванията по пластините на гривната/ са цели,  докато от бронзовите предмети само една двойна брадва е годна за употреба.
Статията в сборника, посветена на съкровището от Свищов, е на български и английски език. Тя е дело на колектив от няколко учени сред, които и свищовският археолог Марин Маринов, уредник на отдел „Археология” при Исторически музей - Свищов.
Актуално Свищов припомня: Свищовското златно съкровище участва в нова изложба, съобщи археологът Марин Маринов, уредник отдел „Археология” в Исторически музей-Свищов. „Изложбата е организирана от Националния археологичен инстиут с музей - БАН съвместно с Министерство на вътрешните работи на Република България, с подкрепата Министерство на културата на Република България и съдействието на Столична община. Целта й е не просто да представи впечатляващи находки, спасени от трафик в резулат от успешни полицейски акции, но и да обърне внимание върху изключително сериозния проблем, който представлява системното унищожаване на богатото културно-историческо наследство на България, и необходимостта от ефикасни действия срещу него. Изложбата включва изключително интересни и ценни предмети от НАИМ и 18 музея в страната (съорганизатори), отнасящи се към епохите на праисторията, античността и средновековието”, разказа археологът.
Изложбата може да бъде посетена в периода 7 ноември 2018 – 27 януари 2019 г.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/