Свищовските аптекари от 19-ти век

Преглеждания: 20 #
21 Nov 2018

В дългогодишната история на свищовското здравеопазване са записани имената на стотици здравни работници, проявили високо съзнание и чувство за дълг, хуманност и родолюбие…Нашите медици проявяват истински подвиг и героизъм по време на Освободителната и последвалите пет войни.
На тях и всички, които не са вече между нас, дълбок поклон!
За аптекарите от книгата „Достойно есть. Свищов през XIX през първото десетилетие на XX век. Личности – събития - факти” на доц. д-р Юлия Николова. "Не е малък броят на аптекарите. Знае се, че още през 50-те години Яков Илиев има аптека в Зимнич. Неговият син Велизар Яковов е първият дипломиран фармацефт в града. Димитър П. Гюджулев учи аптекарство в Букурещ. Заловен през 1867 г. и изпратен на заточение в Диарбекир, след невероятни страдания и болести, там става помощник-аптекар, а след завръщането си открива аптека в Габрово. Ангел Матев, брат на Георги Матев, активен поборник и опълченец, завършва фармация и работи като аптекар. Опълченец е и Харалампи Карастоянов, един от създателите на аптекарското дружество в България, редактор на сп. „Фармацефтичен преглед” /1899-1900/, а по-късно професор по токсикология в София.
Градът става място за професионална реализация на д-р Константин Павлов от Ловеч, на търновлията д-р Павел Панов, поел цялостната организация около новостроящата се болница /1892 - 1910 г./, на берковчанина Михаил Колчев, завършил фармация в Прага и задомил се за сестрата на Цветан Равославов. От тук започва трайното приятелство на Алеко Константинов с котленеца д-р Стоян Радославов, негов неотменен другар в пътешествията му и т.н.”

Снимки: Исторически музей-Свищов, от изложбата "Свищовските аптекари" 2014 година

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/