Свищовски студенти участваха на финала на състезание за финансови аналитици на CFA

Преглеждания: 153 #
11 Mar 2019

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за четвърта година участваха в престижното международно състезание за финансови аналитици „CFA Research Challenge”, организирано на национално ниво от CFA Institute Bulgaria, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. В състезанието участваха отбори от икономическите висши училища и стопански факултети от цялата страна. Поредното силно представяне на свищовския тим, номиниран от катедра „Финанси и кредит”, се дължи на Север Баръш и Мария Боянова – четвъртокурсници от спец. „Финанси”, Ирма Иванова от магистърска програма „Финансов мениджмънт” и Росица Иванова – бакалавър, спец. „Счетоводство и контрол”. Всички представители на отбора са стипендианти на „Банка Пиреос” за учебната 2018/2019 г., както и носители на множество други отличия и награди, а в дните, предхождащи състезанието, Ирма и Север бяха отличени и от Фондация „Буров”. Факултативен наставник на отбора на Стопанска академия беше ас. д-р Калоян Петков от катедра „Финанси и кредит”.

Заданието за оценка на публична компания тази година бе свързано с представител на технологичния сектор – „Сирма Груп Холдинг”. Съгласно стриктните правила на състезанието, оценката на съответното дружество се извършва по точно определен подход чрез използване на набор от аналитични модели. Централно място в работата на свищовския отбор заемаше методът за оценка на свободните парични потоци към фирмата (FCFF), както и методи за сравнително оценяване, посредством пазарни множители. Наред с това бяха анализирани конкурентната среда, финансовото състояние на дружеството чрез стандартни коефициенти и др. методи, позволени от условията на състезанието. Многоседмичният труд на свищовските студенти бе оформен в стандартен текстов доклад с обем 10 стр. на английски език.

В заключителния етап на състезанието, който се проведе в София, конкуриращите се отбори представиха резултатите си в презентации на английски език пред компетентно жури от CFA асоциацията в България. Отборът от свищовски финансови аналитици отново изпъкна с добра презентация и с изчерпателното изследване, резултат от което беше инвестиционна препоръка „BUY” за акциите на „Сирма Груп”.

Възпитаниците на Стопанска академия, участвали в това престижно състезание на национално ниво, ще получат сертификат за участие, а сертификат, свързан със CFA Institute, е от изключително важно значение в автобиографиите на младите финансисти. Участници в предходни издания на състезанието вече работят на високо-конкурентни позиции във финансовия сектор, което е поредно доказателство за поддържания висок стандарт в преподаването и обучението на студентите в Стопанска академия.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в Академията /Снимки: Александър Шабов/