Свищовски шестокласник втори на Националната олимпиада по информатика

Преглеждания: 425 #
28 Jun 2020

Вчера във Велико Търново се проведе Национален кръг на тазгодишната олимпиада по информационни технологии, където втори се класира свищовски ученик, научи Актуално Свищов. Общо 20 бяха допуснатите проекти от категория „Уеб сайт“ за възрастова група V-VIII клас, разработени от 32 участици.
Представител на Свищов бе ученикът от VIв клас на СУ „Н. Катранов“ Иван Спасов, с ръководител Цветелин Борисов – учител, практическо обучение в Търговската гимназия. Обучението в уеб дизайн на Иван тръгва малко на шега преди година, когато той иска да се запознае с тази страна на технологиите, за да види дали е по-интересна за него от приложното програмиране, което вече харесва. Търси помощта на младия учител, когото познава и уважава. Така, с труд и постоянство се стига до успеха - първият проект на Иван Спасов днес вече е класиран на второ място в България!
В първата част на олимпиадата учениците трябваше да попълнят за един час тест с 40 въпроса, на ниво Национално външно оценяване в Х клас, с разнообразни въпроси от ИТ сферата. Тук Иван също се е представил блестящо, с точки, приравнени към оценка Отличен 6! Това го нарежда на трето място в индивидуалното класиране, само на 2,5 точки след първия осмокласник.
По график на Националната комисия бе организирана и 20-минутна онлайн защита на проектите. Компетентното жури бе учудено от възрастта на ученика, ползващ толкова на брой сложни уеб технологии и разнообразни програмни езици и средства – HTML, PHP, CSS, MySQL и други. Създаденият от Иван Спасов сайт на ДГ „В. Левски“ – Свищов е програмиран изцяло, без използване на готови шаблони, разполага с потребителска и административна част и адаптивен дизайн. Авторът го е написал като жест на благодарност за полаганите към него грижи в детската градина. Националната комисия с възхита пожела на всяко учебно заведение поне по един такъв благодарен възпитаник, който да не забравя своите учители. Изказаха се суперлативи за свободния начин, по който Иван борави с технологиите и терминологията, гладкия изказ и разбирането, което прозира в думите му.
Сайтът на ДГ „В. Левски“ ще й бъде дарен от Иван Спасов преди началото на новата учебна година.
Екипът от две училища и всички, съдействали за големия успех, показаха, че при добро желание е възможно да се създават чудесни отношения между образователните институции в нашия град, с които да се дават възможности на децата от всяка възраст да се докоснат до различни професии и да разберат от рано дали това е тяхното поприще.
Благодарение на успеха на Иван Спасов и учителя Цветелин Борисов СУ „Н. Катранов“ ще получи средства по НП „Ученически олимпиади и състезания“ за осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в олимпиади, за да продължи да се помага за изявата на свищовските деца в сферата на ИТ технологиите.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

60-та година Нове открива нови тайни /СНИМКИ/