Свищовската вода „смърт” за домакинските уреди

Преглеждания: 22 #
09 Nov 2018

Водата, която жителите на Свищов плащат за питейна, а е кал води и до „смърт” на домакинската техника. Актуално Свищов публикува само едно мнение от социалната мрежа по темата за т. нар. питейна вода в града на 100-те първи неща:
Освен че водата е некачествена както за пиене, така и за миене, пране и други битови нужди, тя дефектира ел. уредите. В целия град хората имат проблеми с пералните, които са пълни с котлен камък. А дюзите на душовете - запушени. Може би фактурите от ремонтите трябва да се изпращат за осребряване на ВиК - Йовковци? Не е нормално при поставен чисто нов душ през декември м.г., през септември т.г. вече да е задръстен с варовикови утаявания. Не е нормално от чисто нова пералня да се сваля половин кг котлен камък и утайки 6 месеца след въвеждане в експлоатация.
В заключение публикуваме и кратък материал за един свищовски кмет от 40-те години на миналия век, който за три години извършва канализацията на Свищов...
БОГДАН САВОВ ПЕНЕВ ‭(1892 - 1967) Е КМЕТ НА  ГРАД СВИЩОВ (3 юли 1934 – 30 декември 1943). ‬Роден е на‭ 11 април 1892 год. в Свищов. Син е на Сава Пенев от Велико Търново, един от малкото оцелели Ботеви четници, който се заселва в Свищов. Завършва Висшето военно училище в София. Взема участие в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война като командир на картечната рота от 33-и Свищовски полк. След войните е майор от запаса. Преди назначаването  му за кмет е търговец. Не членува в политическа партия. Женен е за Надежда Халачева. Имат две деца –  Иван и Анастасия.
 Богдан Пенев развива активна дейност като направата на улици, обществени градини, говежди пазар, панаир, устройването на  две земеделско-стопански и животновъдни изложби през 1935 и 1942г. На 7 октомври 1934г. в тържествена атмосфера,  Богдан Пенев открива Паметника на свободата, посветен на свищовските борци за свободата на България. Той е председател на организационният комитет за изграждането на паметника.
‭През 1937г. по лична инициатива на кмета, общината се сдобива със здравен дом. През 1937-1938г. се изгражда сградата на смесената гимназия в града. Като кмет на гр. Свищов е награден от Борис III през 1937 год. с орден ,,Св. Александър“ – грамота   3134 от 24.09.1937 год.
‭По време на кметуването на  Богдан Пенев се открива Висшето търговско училище ,,Димитър А. Ценов“ на 8 ноември 1936г. , а сградата на Висшето училище е построена през 1939г..
‭През 1937-1938г.  в Свищов е построена модерна експортна кланица. На Богдан Пенев е изказана благодарност и похвала със заповед от 28.09.1937г. от министъра на Земеделието и държавните имоти за проявена дейност при изграждане общинската ветеринарна служба и особено за проявена инициатива в строежа на кланицата. Получава  похвала със заповед от 8 май 1939г. на министъра на търговията, промишлеността и труда за добрата общинска организация при износ на заклани свине през 1938г..
‭ През 1942г. е напълно завършено водоснабдяването на града, започнато през 1939г.. Изградени са жилище и съоръжения за пожарната команда през 1939 и 1940 година.
‭ По време на Втората световна война, през април 1941г. Югославия е разгромена от германските войски. България като съюзник на Германия, установява българска администрация във Вардарска Македония. Богдан Пенев е командирован в Македония като кмет на гр. Битоля през 1941г.. След завръщането му в Свищов, през 1942г., е завършена електропомпената централа за водоснабдяването и е построен общинският обор.
‭Починал 1967 година в Свищов.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/