Свищовлията Петър Ферещанов е бияча на Тодор Живков

Преглеждания: 358 #
24 Sep 2018

СВИЩОВЛИЯТА ПЕТЪР ФЕРЕЩАНОВ Е, МОЖЕ БИ, НАЙ-СИЛНИЯТ БЪЛГАРИН ПРЕЗ 30-ТЕ ГОДИНИ НА 20 ВЕК, СЪПЕРНИК ПО СЛАВА НА ДАН КОЛОВ, сочен дори за негов приемник в борбата, разказаха за Актуално Свищов уредници в Историческия музей. Спортните му успехи не са по-малко значими от титлите на Колов, макар да са се състезавали в различни стилове. Ферещанов обаче така и не става всенароден любимец. От по-възрастни хора никога няма да усетите по негов адрес онази смес от възхита, обич и чувство за национална гордост, каквато предизвиква името на Дан Колов. По време на войната всеки в София е треперел само при споменаването на Ферещанов. Говорело се, че е личният костотрошач на шефа на тайната политическа полиция Никола Гешев.
Определят Ферещанов като приемник на Дан Коловъ на международния борцов тепих. Борец с нечовешка сила, преподавател по борба в Полицейското училище в София до убийството му след 9 септември 1944 и офицер от българското военно контраразузнаване, внедрен сред Гестаповската агентура в София /”Историята на една дезинформация”, Б. Цветанов, в. “Десант”, 12.10.2012 г., вж. източници/.
Роден е на 02.05.1902 г. в Свищов. Смята се, че той е най-младия български борец-шампион в официални международни турнири.
За личния му живот, както и за спортния му такъв, сега не се знае много. А преди 09.09.1944 г., по обясними причини /офицер от военното контраразузнаване/ също така, ето защо към ден днешен сме изправени направо пред една “митична личност”, която при добро желание на изследователи и воля за работа в разсекретените архиви на българското разузнаване, може да се проучи в по-голяма дълбочина.
Все пак се знае, че Петър Ферещановъ е женен за полякинята от знатния дворянски род Потоцки художничката Александра Хенрик /1913-2003 г./. Техен син е Тодор Петров /1936, Варшава, Полша – 2000 г., Флорида, САЩ/, който от своя страна е уникален български цирков артист, режисьор и сценарист, хуманист и меценат /”Тодор Петров – опит за биографични щрихи”, проф. Александра Куманова, племенница Тодор Петров, вж. източници/.
Петър Ферещанов е автор и на детски приказки /”Дядо Палилула” и др./, както и на педагогическия труд “Как станах силен”, в който излага конценцепция за изграждането на хармонично общество чрез повсеместно разпространение на литературата и физическата култура. Владеел е няколко чужди езика. Подобно на баща си синът наследява полиглотната дарба, с лекота изучава чужди езици и чете Библията едновременно от издания на български, полски, испански и други езици.
Ферещановъ е многократен балкански и световен шампион по борба във всички стилове, сред които и гръко-римския.
През 1931 г. на препълнения с 30 000 публика стадион “Юнак” в София, в демонстративен мач на тепиха, се срещат двама легендарни за оня момент български борци – Петър Ферещановъ и Дан Коловъ. Самият Ферещановъ е смятан за достоен приемник на Дан Коловъ, като двамата са имали така необходимия респект един от друг, а и дружба.
През август 1944 г. Ферещановъ, в качеството си на офицер от българското военно контраразузнаване се е сдобил с информация за готвен от Гестапо преврат в България, по подобие на станалия такъв в Румъния /начело с Антонеску/ и впоследствие в Унгария /начело със Салаши/ и предупреждава началниците си. Началникът му полк. Стефан Недев по съвместителство се оказва и агент на съветското разузнаване, осветен след разсекретяването на архива на Държавна сигурност в наши дни. Превратът е осуетен, а с това и въвличането на страната в ролята на център, в който да се разиграят горещи военни баталии със съответните за цивилното население негативни последствия.
Петър Ферещановъ е убит без да е съден и осъден на 11.09.1944 г. по особено мъчителен начин. Така загива офицерът от царското военно контраразузнаване и легендарен български борец. Никола Гешев “потъва вдън земя”, а Тодор Живков в този момент става началник на полицията в София.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!