Свищовлията ген. Гешов - от забравените герои на Междусъюзническата война

Преглеждания: 198 #
25 Feb 2019

Генералът от пехотата Димитър Гешов е роден на 14 септември 1860 г. в Свищов. Взема участие в Руско-турската война (1877 – 1878) като доброволец в 55-и пехотен подолски полк. След Освобождението, през 1880 г. завършва Одеското военно училище. Служи в Орханийска №11 пеша дружина.
 Български военачалник от много висока класа. На снимката е през Първата световна война както подобава за всеки победоносен военачалник е с българските си отличия, в това число и германски ''Железен кръст''.
 Той е един от забравените български герои от Междусъюзническата война 1913г., в която като началник на 2-ра пехотна Тракийска дивизия се сражава успешно срещу ''съюзниците-разбойници'' в Македония при Удово, Криволак и Кресна в Македония. Неговите победи над сърби и гърци в тази война изпъкват особено на фона на серията от предателства на русофилските политици и военачалници.
В началото на войната генерал Д. Гешов разгромява сърбите при Удово, а при Криволак разбива цялата сръбска Тимошка дивизия. С победата си при Удово прекъсва комуникациите между сърби и гърци по линията Скопие-Солун.
 С победата си при Криволак на 21.06.1913 г. унищожава десния фланг на сръбските войски в Македония и създава условия за успешно настъпление към района на Тиквешко, където ВМОРО вече е вдигнало въстание против сръбския поробител. Предателите не му позволяват да пробив към въстаническия район.
 По време на Кресненската операция неговата 2-ра Тракийска дивизия действа като торнадо спрямо гръцките нашественици. За 3 дена боеве в сложен планински терен 2-ра Тракийска дивизия напредва на 15-18 км. в дълбочина на гръцката отбрана със среден темп на настъпление 5-6 км. на ден и прекъсва пътя за отстъпление на гръцките войски през Пехчево.
 В кариерата си, която продължава и през Първата световна война, достигайки до командир на 1-ва българска армия в Битолско, Македония е побеждавал последователно турци през 1912-1913 г., сърби и гърци през 1913 г., англичани при Дойран в 1915 г. (първи преди ген. Хр. Чаръкчиев в 1916г. и ген. Владимир Вазов в 1917-1918) и накрая и французи.
Янко ГОЧЕВ

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Държава в кататония

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Толкова ли сме богати, че "хвърлихме" 70 000 на вятъра?