Свищовлия подготвя Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа

Преглеждания: 481 #
14 Jan 2019

Малко известен факт е, че свищовлията Иван Попов е министър на външните работи в първото правителство на проф. Богдан Филов. Дипломатът подготвя и реализира връщането на Южна Добруджа. Той се противопоставя на включването на България във Втората световна война на страната на Германия. Актуално Свищов припомня кой е Иван Попов...
Иван Попов е роден на 16 април (4 април стар стил) 1890 година в Свищов. Завършва гимназия в София, след което известно време учи Филология във Франция и Германия. От 1914 година работи в Българската телеграфна агенция, а през 1920 г. завършва Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1924 до 1933 г. е директор на печата в Министерството на външните работи и изповеданията. След това е управляващ легацията в Будапеща (1933 – 1935) и пълномощен министър в Прага (1936 – 1937) и Белград (1937 – 1940).
През 1940 г. Иван Попов става министър на външните работи и изповеданията в правителството на Богдан Филов. Докато е на този пост, Попов се противопоставя на включването на България във Втората световна война на страната на Германия. Той е един от основните участници в изготвянето на спогодбата, с която Румъния отстъпва на България Южна Добруджа.
Това става чрез Крайовската спогодба, подписана в град Крайова на 7 септември 1940 г., между Царство България и Кралство Румъния. За осъществяването му са съдействали всички велики сили, участващи във Втората световна война, като измежду тях особена тежест при преговорите и крайния резултат имат Германия, СССР и Италия.
Условията на спогодбата налагат на Кралство Румъния да върне на Царство България територията на Южна Добруджа („Cadrilater“, рум.) с размер 7 565 km², а също така и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България.
Крайовската спогодба (1940) е официално приета и одобрена от всички велики сили, вкл. Германия, СССР и Италия. Така, далновидно, чрез нея, по дипломатически път Южна Добруджа е опазена за България и 7 години по-късно, в края на Втората световна война.
На 1 март 1941 г. България се присъединява към Тристранния пакт, като Попов отказва да присъства на подписването. На 25 ноември той подписва т.нар. Антикоминтернов пакт, а на 12 декември същата година правителството обявява война на Съединените щати и Великобритания.
Характерен момент, който отличава Попов от Георги Кьосеиванов, е провеждането на обща българо-хърватска изолационна политика спрямо Сърбия. В междудържавните отношения София – Загреб е възприета външнополитическа позиция, изразяваща се в: „Слаба и изолирана Сърбия – силни и влиятелни България и Хърватия“. В края на 1941 г. хърватският външен министър Младен Лоркович, посещавайки София, постига договореност за „постоянни консултации и обмяна на оценки и информация по отношение на Сърбия“. Лоркович гледа на България като на „балансьор на сръбската експанзия“, признавайки, че само силна България ще бъде гарант на Хърватия. Иван Попов обуславя възможността за обща българо-хърватска граница при условие, че Хърватия получи териториален коридор в Санджак. По това време започва издаването на списание „Загреб – София“, което е отражение на добрите и естествени отношения между двете съюзни държави.
В началото на 1944 г. Иван Попов е назначен за посланик в Букурещ. На 5 септември, след съставянето на правителството на Константин Муравиев, той е освободен от поста, а на 29 октомври се самоубива в Букурещ в болницата Колентина. Погребан в гробището Белу парцел 90. Въпреки самоубийството му впоследствие е осъден на смърт от Народния съд, като имуществото му е конфискувано. Присъдата е отменена през 1996 г. с Решение № 172 на Върховния съд.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/