Свищовлия е „баща” на българската криминалистика

Преглеждания: 202 #
13 Sep 2018

Навършиха се 197 години от рождението на д-р Георги Атанасович. Роден е на 10.03.1821 год. , в долната махала. Родният му дом се е намирал близо до църквата „Св.Троица“ .

Първоначалното си образование получава в Свищов, в училището на Емануил Васкидович. От 1836 до 1838 год.  учи в гръцка гимназия на о-в Андрос, ръководена от Теофил Каирис - реформатор на гръцката училищна система. Освен него, много бележити българи са възпитаници на тази гимназия. След като по политически причини гимназията е закрита, всички български ученици се преместват в Атинската гимназия, където продължават образованието си (1839 г.) Тук Георги Атанасович се запознава с Георги Раковски (1841 г.) .Това е първата среща на двамата просветени младежи, закърмени от един идеал: свободата на поробеното отечество.

След като завършва Атинската гимназия през 1841 г., той се завръща в родния си град Свищов. Образованието, получено в гръцките гимназии, не задоволява будния дух на младия свищовец. Затова следва медицина в медицинската академия в Париж и се дипломира с отличие.  

Кримската война, избухнала между Русия и Турция (1853-1856 г.), затваря пътя му към родния град и родината. Останал поради тези причини в Букурещ, д-р Атанасович работи като военен лекар на руските войски в Румъния. След войната той остава да живее и работи в Румъния, където има многобройна българска колония. Благодарение на задълбочените си познания по медицина, той се издига до професор по съдебна медицина и токсикология.

Д-р Атанасович участва активно в национално-освободителното движение, като член на настоятелството на Добродетелната дружина. Като истински родолюбец, той следи живота в родния си Свищов и се интересува и грижи за учебното дело в него, като изготвя програмата(диетата) на свищовските училища през 1860 г. На 7 юли 1877г. в Свищов се открива във военна обстановка първата българска болница. В нея са привлечени да работят заедно двамата именити свищовци: д-р Георги Атанасович и д-р Димитър Павлович.

След освобождението, първият български министър-председател Тодор Бурмов, кани д-р Атанасович да заеме поста в кабинета му. Така на 26 юли 1879 г. д-р Георги Атанасович става първият министър на просвещението. Изборът му може да се счита за напълно сполучлив. Той познава добре образователната система на няколко европейски страни и има самочувствието на културен човек.По време на управлението си д-р Атанасович въвежда задължителното обучение на младежите до 15 години и на девойките до 13 години, българския език става официален език в училищата.

След оставката на правителството, д-р Атанасович не се завръща в Букурещ, а остава в София и се заема с изграждането на санитарното дело в България, като член на Медицинския съвет и председател на същия от ноември 1883 г. Дописен и почетен член е на българското книжовно дружество, автор е на „Съдебно –медицински експертизи“, „Детска болница“ и т.н.През 1885 г. се завръща в Букурещ при семейството си, където се отдава на частна лекарска практика.

Последните години от живота си той прекарва в родния си град, след като напуска Букурещ заради семеен скандал. В Свищов живее в къщата на сестра си, която се грижи за него до смъртта му през 1892 год. Погребан е в двора на църквата „Св.Троица“.

 Свищовци не забравят д-р Атанасович и всяка година на 24 май почитат паметта и делото му.

Исторически музей Свищов

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в Академията /Снимки: Александър Шабов/