Свищов отгоре - уникални кадри /ВИДЕО/

Преглеждания: 231 #
12 Apr 2019

Актуално Свищов публикува текст за бъдещето на Свищов, както и уникални кадри на града, снимани с дрон, предоставени от проф. Никола Янков, дългогодишен преподавател в Академията. Оригиналното заглавие е „МОЯТ СВИЩОВГРАД ОТГОРЕ”.
На 6 април моя племенник Ясен Николов реализира замисления проект за нов поглед към Свищов чрез дрониране (СВИЩОВДрон - І част). https://www.youtube.com/watch?v=7-G7a1TLOcU
А следва и дрониране на това, което наричам ОКОЛОСВИЩОВИЕТО - свищовският хинтерланд (СВИЩОВДрон - ІІ част). И като резултат – цялостен птичепогледов филм за града, намиращ се до най-южната точка на р. Дунав (СВИЩОВДрон 2019).
От дронна гледна точка Свищовград е великолепен. Стъпвайки обаче на земята той е обезлюден, без солидна икономика. С няколко думи - с деградирали духовна надстройка, основни структури, инфраструктура, инфоструктура и с грешно териториално-устройствено и архитектурно проектиране.
Вълнуващо е да видиш не само червени покриви (типично за всички български градове и села), но и сгради-маркери с история като Съборната черква, Стопанската академия, Първото българско читалище, Държавната търговска гимназия, крепостта и цитаделата Систов (Чуката, Калето) и много, много други. Те създават специфичният облик на града. И не на последно място - величественият ДУНАВ с най-големия български дунавски остров – Персина!
На Свищов му трябва алтернативна ВИЗИЯ за положително развитие, въпрос по който работя от 1989 г. насам. А в последствие от 2017 г. продължих темата с подкрепата на съмишленици във Фейсбукгрупата „ВИЗИОНЕРСКО ОБЩЕСТВО СВИЩОВ (ВОС) като неин създател.
Свищов (URBI} трябва да се ПРЕПОЗИЦИОНИРА в Придунавието, Северна България, България ЕT ORBI. При условие, че за това работят активни и посветени на делото граждани.
Свищов не заслужава да последва съдбата на запустелите и мъртви Припят и селищата около Фукушима с необмисления от самото му начало проект АЕЦ „Белене”!
Проф. Никола ЯНКОВ

Актуално Свищов припомня: Никола Янков е преподавател в СА "Д. А. Ценов" - Свищов от 1978 година, като преди това, от 1974 г., е докторант. Той е съинициатор за създаване на катедра "Маркетинг" през 2003 г. Защитава докторат по проблемите на комплексното развитие на мрежите от селища - 1978 г. От 1984 г. е доцент. От 2012 г. е професор.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/