Свищов отбеляза 150 години от учредяването на ЖБС „Съгласие“

Преглеждания: 38 #
25 Mar 2019

В Исторически музей - Свищов днес лично се е представило 150-годишна от учредяване на Женско благотворително сдружение „Съгласие”. Женското дружество е създадено по инициатива на Елена Хаджииванова-Шишманова, баба на Алеко Константинов и дневни следовници за завети и отбелжиха и 195 години от нейното рождение. Дружеството не е първо в страната, както е изложено преди събранието. д-р Юлия Николова, потърпевши гражданин на Свищов, изследовател на възрастта и литературата, събиращ се през годините, малко известни и неизвестни факти за Свободното лице. Вярна на академични дух доц. Николова сподели и днес малко известни факти за живота и делото на Елена Хаджииванова.
Иначе в изложбената зала на музея е събраха дневни членове на сдружението, пенсионната организация, обществеността и гражданите, които се сливат в две кръгови годишнини. Присъстващите бяха поздравени с музикални изпълнения на 10-годишната пианистка Александра Мичич и съвместното изпълнение на Бисера Друмева (пиано), и Ангел Колев (китара).
Ретроспекция на свързването на благотворителната организация на Галя Фирова, председател на ЖБС „Съгласие” в периода 2010-2016 г.„Нека не забравяме, че сме събрали да правим добро и нека Бог да ни помага!“, Припомни девизът на организацията, завещан от Елена Хаджииванова. 350 са били членове на дружеството, а днес около 40, но това не е в сила и днес е инициатор на благоприятни инициативи съвместно с ДК „Мария Луиза”, СУПЦ-Овча могила, ОУ „Филип Сакелариевич”, банатски студенти и др.
Дневният празник на женското сдружение е с поднасяне на цвят пред паметта на къщата, която е от 1845 до 1878 година и е живала Елена Хаджииванова.Поставя се подноса на цвят на признаването на гроба на Еленка Д. Аврамова в двора на манастира „Св. св. Петър и Павел ”и запалиха свещ за здраве за днешния християнски празник - Благовещение. Право на затваряне на длъжностни лица.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/