Свищов отбеляза 150 години от учредяването на ЖБС „Съгласие“

#
25 Mar 2019

В Исторически музей - Свищов днес лично се е представило 150-годишна от учредяване на Женско благотворително сдружение „Съгласие”. Женското дружество е създадено по инициатива на Елена Хаджииванова-Шишманова, баба на Алеко Константинов и дневни следовници за завети и отбелжиха и 195 години от нейното рождение. Дружеството не е първо в страната, както е изложено преди събранието. д-р Юлия Николова, потърпевши гражданин на Свищов, изследовател на възрастта и литературата, събиращ се през годините, малко известни и неизвестни факти за Свободното лице. Вярна на академични дух доц. Николова сподели и днес малко известни факти за живота и делото на Елена Хаджииванова.
Иначе в изложбената зала на музея е събраха дневни членове на сдружението, пенсионната организация, обществеността и гражданите, които се сливат в две кръгови годишнини. Присъстващите бяха поздравени с музикални изпълнения на 10-годишната пианистка Александра Мичич и съвместното изпълнение на Бисера Друмева (пиано), и Ангел Колев (китара).
Ретроспекция на свързването на благотворителната организация на Галя Фирова, председател на ЖБС „Съгласие” в периода 2010-2016 г.„Нека не забравяме, че сме събрали да правим добро и нека Бог да ни помага!“, Припомни девизът на организацията, завещан от Елена Хаджииванова. 350 са били членове на дружеството, а днес около 40, но това не е в сила и днес е инициатор на благоприятни инициативи съвместно с ДК „Мария Луиза”, СУПЦ-Овча могила, ОУ „Филип Сакелариевич”, банатски студенти и др.
Дневният празник на женското сдружение е с поднасяне на цвят пред паметта на къщата, която е от 1845 до 1878 година и е живала Елена Хаджииванова.Поставя се подноса на цвят на признаването на гроба на Еленка Д. Аврамова в двора на манастира „Св. св. Петър и Павел ”и запалиха свещ за здраве за днешния християнски празник - Благовещение. Право на затваряне на длъжностни лица.

 

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK