Свищов е бил предпочитаният за живеене и учене град в България

#
30 Mar 2021 848

"Щастието е ръчна изработка..." Прочетох някъде тази фраза и ми хареса. Пък и обичам ръчно изработените неща... Та, изработих си - с ръце и сърце - такова тридневно щастие, че още не мога да дойда на себе си. След повече от два месеца от датата пожелах да отпразнувам 70-годишния си юбилей със семейството. Къде? За да бъде различно и малко по-леко като пътуване (децата ни са в София) - условно, по средата на България. Приятелка сподели възторга си от Свищов - много добра идея! И започнах организация. На 17-ти вечерта се обадих: деца, може и да се отложи. Вътрешно го приех без съпротива. Синът: "Не бързай да свиваш знамената!". Дъщерята: "Да останем позитивни!" Звъня в хотела, в ресторанта, чакаме. И на 18-ти следобед след брифинга: "От понеделник затварят! Тръгваме!"

Вселената милостиво ми кимна: давай!

И се започна... В хотел "Свищов" и в ресторант "Тромпета" ни посрещнаха не просто любезно, а като чакани приятели. Сърдечни, отзивчиви, усмихнати... Имах чувството, че целият персонал работи за моя празник. Когато видях балоните и надписа "Честит рожден ден!", просълзих се. Забравих свещичките, но момичето каза: "Всичко сме предвидили". И да, имаше свещички и фойерверки за тортата, направена на място... Интериор, музика... Само да кажа, че аз по принцип никога не си празнувам рождения ден. Тази година компенсирах...

И това беше само началото. В хотела продължихме в тесен кръг, успявайки да съвместим шумните игри на децата със задушевните разговори на големите. Уникалните подаръци ще оставя в тайна, но имаше шок. Подарих книгата си на двете семейства и, нищо не подозираща, разказах малко за идеята... После ме сложиха на един стол и пред мен бе направен... рецитал по книгата. (Все пак синът, дъщерята, снахата - минаха през студентския театър на СУ "Алма Алтер"). Заедно с тях се включиха и двете по-големи внучета. Гледах, слушах... и не бях на себе си... Всъщност първата премиера на книгата ми се състоя по един невероятен начин в една хотелска стая...

А имаше и обикаляне из Свищов - макар и бегло, макар само докосване.

Разбира се, къщата музей на Алеко Константинов, която впечатли малки и големи, усещането за този велик българин, достолепен интелектуалец и аристократ по дух... Децата (на 9 и 10 години) не спираха да разпитват за Бай Ганьо, за автора, за смъртта му...

Часовниковата кула, Калето, съхранената архитектура, градинките... И разбира се, църквата "Света Троица", строена от майстор Кольо Фичето от 1865 до 1867 година. Забележителна с двете си въртящи мраморни колони на входа и със седемте си камбани с ликове на светци, дарени на църквата от руския император. Няма друг храм в България, който да е с 60 прозореца, които се ползват като естествени акустични колони...

Прочетох статия "Свищов - градът на стоте първи неща". Само няколко:

1815 г. – създадено е първото българско светско училище „Божествено Свето Преображение” от учителя Емануил Васкидович.

• 1836 г. – Христаки Павлович издава „Перва болгарска граматика”.

1844 г. – излиза от печат първата история на България – „Царственик”, съставен от Христаки Павлович.

1856 г. – основано е Първо българско читалище с музей.

• 1856 г. – първа печатарска машина, доставена от Драган Цанков.

• 1860 г. – първа парна мелница.

• 1867 г. – учредено е първото дружество за корабоплаване в България – „Дунавско вапорно дружество”, от търговеца Никола Станчов, който е и първи български притежател на параход.

1868 г. – основан е първият български певчески хор от Янко Мустаков.

1869 г. – първо женско дружество „Съгласие”.

1870 г. – основано е първото гемиджийско дружество в България.

• 1873 г. – създадено е първото частно търговско училище на Димитър Шишманов.

•1877 г. – 27-ми юни, Свищов е първият освободен град от турско владичество.1877 г. – 3-ти юли, в Свищов пристига руският император Александър II.

• 1877-78 г. – въведено е първото гражданско управление в България, с първи кмет и администрация, първи закони. Свищов е първият губернски град след Освобождението, с губернатор Найден Геров. В канцеларията на губернаторството работят Иван Вазов, Константин Величков, Алеко Константинов, Никола Живков и др.

•Открита е първата болница в България. Във руската военна болница в манастира „Успение Богородично” работи бележитият руски хирург Н. И. Пирогов.

• 1881 г. – първата в България детска градина е уредена от Никола Живков.

• 1883-84 г. – основана първата търговска гимназия с дарение на Димитър Хадживасилев.

Не се въздържах от този съкратен цитат, защото той обяснява донякъде твърдението, че в края на 18-ти и началото на 19-ти век Свищов е бил предпочитаният за живеене и учене град в България.

Усетихме достойнството на този град.

И пожелахме да се върнем отново. Има и повод. Не споменах за останките от античния римски военен лагер "Нове" край града. За четвърта година там ще се проведат гладиаторските борби от фестивала "Орел на Дунав", който тази година ще е от 27 до 29 май и ще събере 200 легионери от Италия, Полша, Румъния и България... Дай Боже!

Там сме. Искаме в същата стая в хотела, и пак в "Тромпета". Ако се запалят и други (само 3 часа шофиране от Варна, също и от София) - давам координати и още информация.

Щях да пропусна - в най-близкото село Вардим открихме къща с рибарска лодка и живарник, откъдето си тръгнахме с три огромни мрени...

Уви. Нищо не можах да предам като хората от моето чудно преживяване на брега на Дунава с мъжа до мен, с четирите деца и четирите внучета... Но стана, както си го представях, както го мечтах. Както си го направихме. Щедър е Господ.

Благодаря! Благодаря!..

Росица БЪРДАРСКА

Бел. ред. Авторът е журналист и преводач от Варна.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В света на птиците, снимки на Дамян ПЕТКОВ