Свастики на 1800 години пази Историческият музей

Преглеждания: 46 #
20 Sep 2018

СВАСТИКИ НА 1800 ГОДИНИ Е ЕДИН ОТ НЕПОЗНАТИТЕ ЕКСПОНАТИ НА МУЗЕЯ В СВИЩОВ. Археологическата находка е от римския град Нове, намиращ се на 4 километра от града. Старината е един от ценните експонати на археологическата сбирка при музея в Свищов, чийто фонд пази над 11 хиляди единици, разказа пред Актуално Свищов уредникът при музея Марин Маринов.
Свастиките, или пречупените кръстове, изложени в археологическата експозиция на Историческия музей в Свищов, са всъщност фибули, разпространен накит от късноримската епоха, уточнява археологът. Тяхното носене идва като варварска мода, но се разпространява масово и сред римската войска.
ПРИ ДЪЛГОГОДИШНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ НА РИМСКИЯ ЛЕГИОНЕН ЛАГЕЛ И РАННОВИЗАНТИЙКИ ГРАД НОВЕ СА ОТКРИТИ МНОЖЕСТВО ФИБУЛИ (от лат. fibula – брошка, наподобяваща по устройство и функция съвременната безопасна игла; да не се бърка с едноименната кост в човешкото тяло), от които две имат формата на свастика, уточнява археологът.
Фибулите с такава форма са типични войнишки, използват се закопчаване на войнишките плащове. Те са разпространени в граничните зони на Римската империя. Фибулите, открити в западните предели на Империята – като провинциите Галия (днешна Франция), Германия (северна и централна Европа), Реция (днешна Северна Италия и Южна Германия) – имат пружина с горна тетива. Откритите екземпляри от днешните български земи са с шарнирно закопчаване.
ЕДНАТА ФИБУЛА ОТ НОВЕ Е С ФОРМАТА НА СВАСТИКА, НАСОЧЕНА НАДЯСНО. В България са намерени няколко такива – в Нове и в Димум (римски военен лагер и митница). При тези фибули рамената на свастиката са разположени под прав ъгъл и иглодържателят е с форма на кукичка. Подобни фибули са датирани от третата четвърт на II в. до средата на III в.
ДРУГАТА ФИБУЛА Е С ФОРМА НА СВАСТИКА, НАСОЧЕНА НАЛЯВО, ЧИИТО РАМЕНЕ ЗАВЪРШВАТ С КОНСКИ ГЛАВИ, разказва ученият. Подобни на нея са открити в провинциите Панония (Средна Европа) и в Горна Мизия (Източна Сърбия, Северна Македония, Софийското поле и река Дунав), в Дура Европос (на река Ефрат в Сирия). Също са разпространени между третата четвърт на II в. и средата на III в., но откритите в Горна Мизия са датирани и през IV в.
По отношение на фибулите от римската (I–III в.) и късноантичната (IV–VI в.) епоха в днешните български земи, свастиката е приета за традиционен германски декоративен елемент, свързан с култа към слънцето. Под германски в случая разбираме характерен за древните германски племена, прадедите на съвременните германци. Свастиката се появява върху различни изделия на германските племена, живеещи на север от Римската империя. В римските провинции изображенията на свастика се разпространяват от дошлите на наемна военна служба германци, разказва Марин Маринов.
 Иначе археологическата експозиция в Свищов е създадена през 1996 година. Това е станало по инициатива не предходния уредник археолог Иван Драганчев. Преди това помещенията на днешната експозиция са били склад на музея, където са се събирали находките от българо-полската експедиция, проучваща Нове.
АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ Е ТЕМАТИЧНА И Е ПОСВЕТЕНА ИЗЦЯЛО НА НОВЕ. Древното селище край Свищов е най-добре проученият римски военен лагер на територията на България и в същото време е и най-добре запазен, което го прави изключително ценен за специалистите.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!