СУ „Николай Катранов” отбелязва 55-годишен юбилей

Преглеждания: 141 #
21 Jan 2019

СУ „Николай Катранов” ще отбележи през април 55-годишен юбилей, съобщиха за Актуално Свищов от гимназията. Вече е факт първата инициатива във връзка с годишнината: „Бихме искали да сте част от нашия празник през месец април 2019 г. като се включите в проекта „Пътуващият НиКо”. Бухалчето НиКо е изработен по рисунка на Нася Емилова Гайдарова от 3 а клас”, пише в „Писмо до всички възпитаници на училище „Николай Катранов” публикувано в социалната мрежа.
Писмото продължава:
„Скъпи наши пораснали деца,
 Достойни граждани на света,
 Обръщаме се към Вас с надеждата да приемете предложението ни за свързаност на малки, големи и пораснали ученици,
защото всички сте в сърцата ни,
 защото сте част от 55-годишната история на училище „ Николай Катранов”,
герои сте на истории, които си споделяме,
вълнуваме се от изборите Ви, радваме се на успехите Ви.
 Бихме искали да сте част от нашия празник през месец април 2019 г. като се включите в проекта „Пътуващият НиКо”.
 Бухалчето НиКо е изработен по рисунка на Нася Емилова Гайдарова от 3 а клас.
 Той пътува, за да свърже 55 / и повече/ от Вас, открили или все още търсещи своето място в света. Носи поздрав и благослов от свищовските ученици и учители. Вероятно ще получите пратката по куриер. Ще откриете училищния талисман и приложен списък с имена на ученици от различни випуски. Отбележете със знак „получил” своето име. Извадете талисмана Нико. Подръжте го и усетете свищовската ни сърдечна прегръдка. Очакваме да споделите в рамките до 2 минути, къде сте днес, с какво се занимавате, какво е Вашето вдъхновение, какво Ви радва и Ви носи смисъл, какво е посланието Ви към днешните ни ученици. После ни изпратете видеото, за да го споделим на Фейсбук страницата на СУ „Николай Катранов“.

Актуално Свищов в следващите дни ще разкаже за живота на патрона на свищовското училище. Днес публикуваме информацията за Николай Катранов от книгата на доц. Юлия Николова „Достойно есть. Свищов през деветнадесетия век и първото десетилетия на XX век Личности. Събития. Факти”.
Николай Димитров Катранов /1829 - 5 май 1853/. Роден в Свищов. Негова майка е Паоника Цанкова. Учи в родния си град при Христаки Павлович /негов чичо/. Продължава образованието си с разноски на свищовската община във Втора киевска гимназия /1846 - 1849/, а след това се записва студент в Историко-филологическия факултет на Московския университет. Проявява изключителни способности и характер. Тургенев го взема за прототип на Инсаров в романа „В навечерието”. Един от първите български поети /публикува поетически творби в „Цариградски вестник” през 1853 /, преводач на Байрон. Фолклорист. Неговата ръкописна сбирка с народни песни, заедно с архивни материали на Ю. Венелин и др., е издадена от П. Безсонов през 1855 г. - „Болгарские песни из сборников Ю. И. Венелина, Н. Д. Катранов и других болгар”. Заболява от туберколоза и на път за лечение умира във Венеция.
Продължава

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания