СУ „Н. Катранов“ домакинства майсторски клас на ЦЕРН

Преглеждания: 102 #
20 Mar 2020

На 16 и 17 март СУ „Николай Катранов“ бе домакин на Международен майсторски клас на Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН, съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията.
Поради обявеното извънредно положение във връзка с епидемичното разпространение на ковид-19 в страната и в световен мащаб, събитието се проведе изцяло онлайн и в него участваха ученици на възраст от VII до XII клас, с ръководител старши учител по физика и астрономия Елена Илиева.Гост-участник в майсторския клас бе и старши експерт по природни науки и екология от Регионалното управление на образованието във Велико Търново Бонка Долчинкова.
Събитието се организира съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма „Horizon 2020“ за научни изследвания и иновации.
Международният майсторски клас на ЦЕРН се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG. Това е ден за научни изследвания на учениците. Участвайки в събитието, учениците заедно в рамките на два дни имат възможност да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици.
В майсторския клас на ЦЕРН в България тази година учениците извършваха измервания по данни на експеримента CMS.
„След уводните лекции на доц. д-р  Пламен Яйджиев и гл. ас. д-р Румяна Хаджийска по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците правиха сами оценка на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.
В края на втория ден получените резултати бяха обсъдени и представени от учениците Любомира Димитрова XII А клас и Константин Тодоров VII В клас, които участваха във видеоконференция с учени от ЦЕРН, като в едно истинско научно сътрудничество”, разказа Елена Илиева, старши учител по физика и астрономия.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Снегът пак изненада експертите на "Цанко Церовски" 2 /СНИМКИ/