Студентският театър приключи годината с представление на пловдивска сцена

Преглеждания: 18 #
03 Dec 2018

Студентският театър при Стопанска академия приключи настоящата календарна година с представление на пловдивска сцена, съобщиха за Актуално Свищов от Висшето училище. Младите свищовски актьори бяха поканени да участват в едноседмичната програма, с която театър А’парт отпразнува 33 години.

Театър А’парт в Пловдив е създаден от д-р по изк. Сашо Петков – син на дългогодишния преподавател в Стопанска академия – проф. д-р Петко  Петков. След възстановяването на Студентския театър през м. април на настоящата година, Сашо Петков режисира онлайн свищовските студенти безвъзмездно. С негова помощ беше поставена пиесата на Петер Турини „Лов на плъхове”, където в ролята на „ТОЙ“ се въплъти четвъртокурсникът Добрин Тодоров, а ролята на „ТЯ“ изпълнява второкурсничката Галина Лазарова – и двамата от специалност „Счетоводство и контрол”. В постановката, двамата актьори представят чувствата, желанията и отношението на младите хора към консуматорското общество, наречено от тях „плъховско”. Още при първото им участие – XVI Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри, който се проведе в Свищов, журито присъди на Добрин трета награда за главна мъжка роля. Второто представяне на постановката във форум с конкурсен характер отново донесе награда за Студентския театър. Свищовските студенти бяха сред седемте младежки формации, избрани да участват в XXI Национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2018”, където бяха допуснати общо 22 спектакъла с над 250 участници от България, Русия и Молдова. За ролята му на „ТОЙ” в пиесата, Добрин получи трета награда за младежка мъжка роля.

    Пиесата „Лов на плъхове” в изпълнение на свищовския студентски театър бе част от програмата „33 стъпки по пътя А’парт“ на пловдивска сцена. Освен представленията в залата на театър А’парт, по време на честването бяха организирани и четения на творби на автори, които ще бъдат поставени през следващата година. Всяко събитие беше подложено на обсъждане от хора с дългогодишен професионален опит като актьори, които не само поощриха свищовските студенти, но им дадоха и ценни съвети за това как да направят спектакъла си по-добър, а присъствието си на сцената по-запомнящо се.

    При гостуването си в Пловдив, Студентският театър при Стопанска академия получи уверението от д-р по изк. Сашо Петков, че съвместната им работа ще продължи и през следващия сезон. Вече е избрана пиеса на румънския автор Матей Вишниек, за която започнаха репетиции и се планира да бъде представена през пролетта на 2019 г. Студентският театър е готов да приема и нови популнения от студенти, завладени от магията на театралното изкуство.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!