Студенти гостуваха във фермата на успешен млад агропредприемач – възпитаник на Академията

Преглеждания: 113 #
22 Mar 2019

Посещение на студенти от Стопанска академия в реална работна среда организира катедра „Аграрна икономика”, като част от предвидените събития в научния календар на катедра, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Студенти от специалност „Аграрна икономика” и магистърска програма „Агробизнес” посетиха овцевъдната ферма в с. Петърница, област Плевен, собственик на която е 37-годишната Галина Мирчева – дипломиран магистър по „Агробизнес” и отлична специализантка по биоземеделие на свищовското висше училище. Стопанството на Галина Мирчева е добър пример за успешна предприемаческа инициатива в една приоритетна за българската икономика област, а именно селското стопанство. Тя е включена в изданието на Асоциацията на земеделските производители в България по проект „GAP – HOT SPOT” за 2018 г., като един от успелите родни фермери.

Преди обиколката на терен, Галина Мирчева запозна свищовските студенти и докторантите към катедра „Аграрна икономика” с историята на нейната ферма. Тя сподели, че през 2005 г. заедно със съпруга си се прибират от Испания и вземат решение за инвестиране на спестените пари от чужбина в земеделие. Поетапно закупуват земя, техника и стопански сгради, а след няколко години включват в дейността си и животновъдство, по-точно овцевъдство, като през 2012 г. създават овцефермата. „Регистрирах се като земеделски производител и стартирах със 250 овце от породата Плевенска черноглава. На следващата година кандидатствах с проект за 430 000 лв. по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от програмен период 2007-2013 г. Бях одобрена и финансирана със 60% за закупуване на модерна доилна зала, мини товарач и сламопреса. Днес овцете са вече  814 бр., от 3 години насам се прави кръстоска със порода Асаф за да се постигнат по-високи количества на млеконадоя”, разказа Галина Мирчева.

Студентите разгледаха помещения с модернизирано хранене и доене чрез пътечни ленти и миксер за смесване на всички видове фуражи. Възпитаничката на Стопанска академия им обясни, че е наела 4000 дка. ливади и 600 дка земеделска земя, а модернизирането е довело до намаляване на нуждата от работна ръка. В момента има наети 5 човека, които по думите на Галина Мирчева, са напълно достатъчни за целият цикъл на работа. По време на посещението се проведе оживена дискусия относно трудностите и проблемите в сектора. На всички въпроси, които зададоха студентите, Галина Мирчева отговаряше с усмивка и сподели, че черпи своята сила и енергия от семейството си. „Между всичко това, което успяхме да разработим със съпруга ми, аз съм и горда майка на четири дечица, на които искам да служа за пример. Дори с това, че късно записах и завърших своето висше образование и продължавам да уча, защото то е неизменна част от това, което предстои в живота. Всичко, което успях да усвоя като знания по специалността си, бе много полезно и актуално за сферата, в която работя. С годините научих и един много важен за мен урок – човек трябва да бъде упорит и да не се отказва от целите си, да има мечта и да я следва въпреки трудностите”, сподели пред студентите собственичката на фермата. Тя апелира към младите хора да посрещат с позитивизъм дори и проблемите, защото те също са част от пътя към успеха и са възможност за това, човек да се бори, да преодолява и да продължава още по-силен и по-уверен.

Коментирайки бъдещото развитие на фермата и евентуалното затваряне на цикъла земя-животни-краен продукт, студентите научиха от Галина Мирчева, че  преработка на собствен продукт, като всяка нова стъпка, изисква време и нови инвестиции. „От тази година стартирах  целогодишно доене, което изисква добре обмислен и усъвършенстван цикъл на отглеждане на самите животни. В етап, когато това стане една успешно работеща техника и започне да носи добри приходи, ще мислим и за затваряне на цикъла с краен продукт”, поясни още Галина Мирчева.  

Ръководителят на катедра „Аграрна икономика” – доц. д-р Марина Николова благодари на собственичката на фермата, от името на преподавателския екип и на студентите, за предоставената възможност на младите хора да се докоснат до реалната работна среда в съвременна ферма и да видят на практика как се прилагат придобити знания и умения от обучението им по избраната от тях специалност. „Галина Мирчева е гордост за катедрата, не само като успешен агропредприемач, но и като предизвикателство за младите предприемачи, за формирането на ново отношение на обществото към мултифункционалната роля на земеделието и предоставянето на редица блага от неговото развитие”, подчерта доц. Николова.

Като грижовна стопанска на голяма овцеферма, Галина Мирчева почерпи гостите с домашно приготвени баница, кекс и мляко.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания