Стара фурна става модерен младежки център

#
08 Jan 2021 654

Община Ценово е на път да се сдобие с модерен младежки център, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. За целта старата фурна ще се преустрои в съвременна база за отдих, развлечения и спортни дейности за младите хора от населеното място. Вече е подадена необходимата документация и се очаква одобрение по проект „Красива България“. Общата стойност на проекта се изчислява на малко повече от 290 600 лева. В предвидените средства освен строително монтажните дейности според изискванията ще се проведе и професионално обучение за придобиване на квалификация на 10 души, регистрирани като трайно безработни. Общината ще се включи в реализирането на проекта със съфинансиране от 59 на сто, което означава че от бюджета й ще бъдат заделени близо 171 500 лева.

Повече от четири години сградата е собственост на Общината, но не се използва. В момента немалка част от стените са напукани, и компрометирани, основите на сградата задължително трябва да се укрепят, вътрешните помещения са в окаяно състояние. Намеренията са сградата на бившата фурна само за няколко месеца да се превърне в притегателен център не само за младите хора от Ценово, но и от близките населени места. За посетителите ще има оборудвана зала за интернет занимания. Младежите ще могат да разгледат в галерията изложби на местни и чужди творци. Тук ще бъде разположена и етнографската сбирка, която досега се помещава в една от стаите на местното читалище. Много от експонатите обаче не могат да бъдат видени заради ограничената изложбена площ. Предвидено е да се обособят зали за билярд и тенис на маса с придружаващи съблекални и сервизни помещения. Проектантите предвиждат сградата да се ремонтира основно. Цялостна реконструкция ще се извърши на покривната конструкция, ще се подменят подовите настилки, на външните стени ще се монтира топлоизолация.

Общинската администрация в Ценово очаква одобрение от социалното министерство да края на март и има готовност да стартира процедурата за избор на изпълнител.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов изпрати абитуриентите от "Випуск 2021"