СПГ се класира за Национална кулинарна купа 2019

#
22 Mar 2019

Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов” се класира за участие в Национална кулинарна купа на България, която ще се проведе през месец април в Пловдив, съобщиха за Актуално Свищов от професионалното училище.
Успехът идва след проведените регионални кръгове от Националните състезания по професии. Свищовските млади ресторантьори от ХІ б клас взеха участие в следните категории „Най-добър млад готвач“ - Василена Димитрова, „Най-добър млад сервитьор“ - Надя Игнатова и „Най-добър млад барман“ – Исмаил Исмаил. Домакин на състезанието за Североизточен регион бе Професионална гимназия по туризъм „Васил Берон” - Велико Търново.
Състезанията се проведоха в перлата на старопрестолния град – хотел „Меридиан Болярски”.
Състезанията по професии се организират от Министерството на образованието и науката, а партньори в него са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Българската асоциация на барманите и Българската асоциация на професионалните сомелиери.
 Началото на надпреварата даде инж. Розалия Личева – Началник на РУО - Велико Търново. Тя благодари на спонсорите, подкрепящи инициативата на МОН, както и на преподавателите, допринесли за професионалното изграждане на днешните състезатели по професии.
Нашата млада надежда в кулинартото изкуство – Василена Димитрова очарова журито с екзотично и модерно меню, включващо топло предястие – „Фарширована круша, изпечена в бутер тесто с мус от синьо сирене и бри, сос амарето и карамелизирани плодове” и основно ястие – „Свинско бонфиле с поширано цвекло, глазирани бейби моркови, жасминов ориз, сос розе и еспума от пащърнак и мента”. Високо бяха оценени вкусовите качества на притовените от нея ястия и начина ѝ на работа.
 Надя Димитрова с финес и професионализъм сервира приготвените от Василена асортименти, предложи към тях подходящи вина и демонстрира декантиране на червено вино.
 Гимназията за първи път участва в категорията „Най-добър млад барман“. Исмаил Исмаил презентира пред строгото жури интерпретация на класически коктейл – Джин физ и се справи много добре с предизвикателствата от втория кръг – Бляк бокс.
 Всички наши участници бяха поощрени от журито за старанието и показаните умения, но само Василена Димитрова продължава в голямата надпревара.
 Свищовските ученици получиха грамоти за участие, създадоха нови приятелства, контакти и незабравими спомени

 

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK