Сомелиер на 2016 година се срещна със свищовски ученици

Преглеждания: 86 #
14 Mar 2019

„Виното прави всяко ястие повод за празнуване, всяка маса по-елегантна и всеки ден по цивилизован” – казва известният французин Андре Симон. За тайните на виното и неговото поднасяне сподели човекът, избран за Сомелиер на 2016 г. Илиян Петракиев, а срещата се състоя в един учебен час с учениците от X -XII клас от професии “Готвач“ и „Ресторантьор“ в СПГ "Алеко Константинов". Със своето интересно представяне той въведе младите хора в света на една от най-древните напитки, наричана още питието на боговете - виното. Материя, която всеки ден ти дава нещо ново, изненадва и предизвиква.
За да бъдеш добър сомелиер, освен да отгатваш аромата и вкуса му, трябва да можеш да разкажеш за него и да проявиш индивидуален подход, убеден е гостът. А хубавата храна е неизменно свързана с виното. Основен момент от срещата беше демонстрацията на декантиране на вино. Като начало сомелиерът запозна учениците с необходимите винени принадлежности: тирбушон, декантер и свещ. Обучението продължи с правилата при поднасяне на бутилка вино на госта – отрязване на фолиото, изваждане на тапата без звук и почистване на гърлото на бутилката от коркови остатъци.
Сомелиер на 2016 г. демонстрира наливане на вино в декантер. За да е чиста течността и в нея да не попадне утайка , използва запалена свещ , чрез която осветява гърлото на бутилката, а чрез въртеливите движения на декантера виното се насища с кислород. Тази демонстрация на Илиян Петракиев разкри на учениците някои от тайните на добрия сомелиер и ги убеди, че освен майсторство при приготвяне на виното се изискват и умения да го презентираш.
Ивелина ЕНЧЕВА

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/