След 2,5 млн. заем и толкова от държавата - искат пари и от граждани за нова тръба!

Преглеждания: 19 #
22 Mar 2019

Искат по 400 лева на семейство за да вържат домовете им с новите водопроводи. За скандалните искания съобщиха пред Актуално Свищов, живеещи на улица „Дядо Димитър Паничков”.  Скандалното е, че за въпросните водопроводи Общината изтегли 2,5 млн. лева заем, който ще плащаме всички ние следващите десетина години. Отделно почти толкова средства отпусна и държавата за нови водопроводи. Днес се оказва, че пет милиона са малко и свищовлии трябва да си плащат за нов водопровод!
В момента на ул. „Дядо Димитър Паничков” и съседните „Бузлуджа” и част от „Никола Петков” се подменят водопроводите. Следващата стъпка, която очакват всички от години е и асфалтиране на улиците и ремонт на тротоари.
Действителността обаче е доста по-различна, разказват потърпевшите. По техните думи в началото на седмицата, когато и тръгва подмяната на ВиК-тръбата, работници от фирмата-изпълнител поискала по 100 лева на метър за да вържат домашните им водомери с новия водопровод. Част от живущите на улицата вече са си платили и вече си имат нова тръба и до къщата. Други обаче отказват да дадат парите. Техните притеснения са да не се окажат без вода, когато и да приключи ремонта.
Семейство се жалва и от самия ремонт. Единствения тротоар на улицата, носеща името на първия български печатар, става неизползваем след ремонта. Абсурдът и недомислието е след като новия противопожарен кран се поставя на средата на тротоара. „Практически от тук вече няма да могат да минават майки с колички с деца. Погледнете и старата тръба е доста по-дълбоко, а новата е поне с 80 сантиметра над нея. Притесняваме се какво ще стане. Поискаха ни пари за да копаят с „къртица” и вържат къщата с новия водопровод. Работниците ни обясниха, че европейските пари били само за водопровода, а останалото ние си го плащаме”, коментира младо семейство, което освен без нова връзка остава и практически без тротоар...
Актуално Свищов потърси коментар и от пресцентъра на Общината. Проектът, който се реализира осигурява пари за нови тръби до отклоненията на спирателните кранове, които се намират на тротоарите, обясниха от пресцентъра.

Работниците извършват подмяната на тръбите извън работното си време след уговорка с готовите да си платят.
Актуално Свищов припомня: На 1 февруари беше направена първа копка на една от улиците в ж.к. „Рила“, които ще бъдат основно ремонтирани. Мащабният проект за над 4.5 млн. лв., ще обхване повече  от 45 улици, на които ще бъде подменен водопроводът и ще бъде положен нов асфалт. Лошото състояние на уличната мрежа е основен проблем за свищовлии от десетилетия.
На церемонията „първа копка“, заедно с гражданите, присъстваха и представители на фирмите изпълнители, към които кметът на Свищов Генчо Генчев се обърна с пожелания за ползотворна работа, като подчерта, че към качеството на извършваните дейности няма да бъде правен компромис – „Много държим всичко да бъде извършвано качествено и в срок. За нас е важно това, което правим за подобряване качеството на живот на нашите съграждани, да може да се използва безпроблемно години напред.“. Той допълни още, че се надява подмяната на водопровода да приключи до средата на месец май 2019 година. По традиция, първата копка и предстоящите ремонтни дейности бяха осветени от отец Михаил, който благослови мащабния проект, допълват от общинсикя пресцентър.
Вместо коментар: Нови водопроводи в крайна сметка ще има на 20 улици. Поне това съобщават табели.Нови тротоари ене е ясно на колко.  Меко казано е абсурдно след осигурени 4,5 млн. лева да се искат пари и от домакинствата. Но това става все пак в Свищов и не бива нищо да ни изненадва!

Снимки: Актуално Свищов. На първите три улица "Димитър Паничков", на последната как противопожарен кран не пречи на пешеходците!

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK