Системата за гласуване от Търговската може да се използва от съветниците

Преглеждания: 13 #
18 Oct 2018

27-годишният Цветелин Борисов е роден в Свищов. Средното си образование завършва в СУ‭ „‬Николай Катранов‭“‬.‭ ‬Следва в Стопанска академия‭ "‬Димитър А.‭ ‬Ценов‭", където придобива‬ степен бакалавър в специалност‭ „‬Бизнес информатика‭“‬ и степен магистър‭ „‬Информационни технологии в бизнеса‭“‬.‭ ‬В момента следва и в направление ОНС‭ „‬Доктор‭“‬. Преподавател по информационни технологии в Търговската гимназия. Актуално Свищов разговаря за разработената от него система за онлайн гласуване при предстоящите избори за ученически омбудсман в ПДТГ „Димитър Хадживасилев”.
Актуално Свищов: Господин Борисов, защитена ли е системата за гласуване, която ще се използва в понеделник на изборите за ученически омбудсман в Търговската гимназия?
Цветелин Борисов: Да! Защитата на системата е пригодена за избора на омбудсман на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“. Тя е съобразена с начина на гласуване, а именно мобилно гласуване - посредством мобилните телефони на учениците. Реално системата засича IP адреса на мобилното устройство и запаметява в база от данни, след което сравнява дали ще има същото IP за да не повтаря гласуването си.
Актуално Свищов: Как е гарантирано, че някой няма да гласува примерно пет пъти?
Цветелин Борисов: Гласуването ще започне в началото на час на класа, като учениците ще заредят официалната страница на системата за гласуване. Ще имат право на един избор, след което IP адреса ще се регистрира в базата данни и ще отбележи техния глас. Веднага след това ще се сборуват гласуванията и имената. След час на класа системата ще бъде затворена и гласовете ще са автоматично обработени.
Актуално Свищов: Колко време сте разработвали системата?
Цветелин Борисов: Системата е изработена още през миналата година, като до тези избори бе усъвършенствана. Разбира се тя не се направи лесно, благодарение на знанията си придобити от обучението си в DEVNOX успях.
Актуално Свищов: Може ли да се приложи на местни и парламентарни избори?
Цветелин Борисов: Разбира се че може, но тя трябва да бъде максимално усъсъвршенствана. Сигурността трябва да се повиши.
Актуално Свищов: Системата пригодима ли е за гласуване в Общински съвет-Свищов, където от началото на този мандат гласуват с вдигане на ръка?
Цветелин Борисов: Спокойно може да се използва за гласувания в Общинския съвет при всички точки от дневния ред. След заседанията ще може да се вижда онлайн, в реално време, кой как е гласувал и да се съхранява информация по дати и часове.
Актуално Свищов: Колко би струвала на свищовската хазна подобна система?
Цветелин Борисов: Не се наемам със точна сума, но около 10 хиляди лева като се свърже със служебните таблети, които имат съветниците.
Актуално Свищов: Вие бихте ли се наели да разработите тази система, ако Ви поканят?
Цветелин Борисов: Защо не, ще е интересно предизвикателство.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/