Симеон Вачков: Свищов има нужда от инициативни и честни управници

#
29 Apr 2021 337

Симеон Вачков е земеделски производител. Вече повече от 10 години той е посветил живота си на грижа за земята. Магистър е по счетоводство от Стопанската академия „Д. А. Ценов” в гр. Свищов. Възпитаник на Аграрния университет в гр. Пловдив, специалност „Агроном – растителна защита“. Специализирал е в Държавната селскостопанска академия „Тимирязев” в Москва. Симеон Вачков е на 36 години, семеен е и има един син. Вярва, че професионалистите във всяка област на живота са длъжни да използват своите знания и опит, за да подобрят реалността в България. Воден от тази идея, той беше представител на гражданската квота в листата на „БСП за България“ на изборите на 4 април.

– Резултатът ви от вота на 4 април е впечатляващ, особено като се има предвид, че това бе дебютът ви в политиката. Какви изводи си направихте след изборите и как си обяснявате факта, че успяхте да пренаредите листата с получените преференции?

– Изводите са няколко. Първо, избирателят винаги има право и е по-мъдър от всички политици и изборни гурута взети заедно. И точно този избирател каза нещо много простичко и ясно: „Искам нови лица в управлението на България. Искам хора професионалисти, хора, които не са жигосани от статуквото, хора, които имат определена мисия и влизат в политиката, за да я изпълнят, а не защото не могат да се реализират извън партийни листи и щабове“.

Второ, хората искат да знаят как ще бъдат решени проблемите им. Ежедневните. Насъщните. Сега. Те са уморени от обещания за светли бъднини и от междупартийни (а и вътрешнопартийни) битки. Позитивната и искрена кампания е тази, с която се печели доверието на хората. Това беше моят принос към резултата на коалиция „БСП за България“ във Великотърновска област. Доказателството, че се справих отлично със задачата, която БСП възлага на гражданската квота – да донесе гласове на избиратели, до които партийните кандидати не могат да стигнат. Така постигнахме втория най-добър в страната резултат за БСП. Велико Търново беше един от едва трите МИР, в които БСП има над 20% (доста над средния за страната резултат на коалицията). И останахме втора политическа сила в областта, на едва 2% след победителите.

– Очевидно е, че вървим към предсрочни парламентарни избори, а това ви дава голям шанс този път да се преборите за място в Народното събрание. Как предвиждате да действате този път и към кои групи хора ще се концентрирате, за да спечелите като гласоподаватели?

– Първо съм длъжен да уточня, че фактът, че съм бил кандидат за народен представител на „БСП за България” на изборите на 4.04, не ме подрежда автоматично в листите за новия предсрочен вот. Опитът, който получих по време на мартенската кампания, беше безценен. Бих променил много неща – може би в организационен план, в избора на изразни средства, но не бих променил едно: срещата ми очи в очи с избирателите. През 4-те седмици преди вота на 4 април стиснах ръката на хиляди хора, чух тревогите на стотици, десетки пъти споделих как виждам бъдещето на земеделския бранш и на Великотърновска област. Това ще бъде моят коз и занапред, ако отново получа покана да съм кандидат за народен представител. Хората, чието доверие ми е най-скъпо, са тези, които живеят със същата любов към земята като мен. Любов и тревога едновременно. Защото неволите и на големите зърнопроизводители, и на дребните земеделци, които засаждат прехраната си в дворовете си, идват от едно и също място – от природните катаклизми. А в 21-ви век ние умеем да се борим с тях. Нужни са само воля, дисциплина и последователни политици.

– Как ще коментирате вътрешнопартийните борби в „БСП за България“ на местно ниво и смятате ли, че това води до нещо градивно?

– Ако приемем, че тези битки ме калиха и аз за една кампания минах ускорен курс по политически битки във всички стилове, да, градивни са. А сега сериозно: аз не съм член на БСП и не мога да давам акъл на всички общински и областни щабове и съвети. Аз бях на изключително отговорното 4-то място в листата и имах ясно поставена цел от водача на великотърновския “отбор” Явор Божанков: да увелича периферията на подкрепа за БСП и да се преборя за гласовете на избирателите, до които чисто партийните кандидати нямат шанс да стигнат. И се справих отлично с това: 2617 преференциални гласа. 12% от общия резултат на листата на “БСП за България”, в която имаше 16 кандидати. Или 1/5 от избирателите, възползвали се от правото си на преференциален вот, са предпочели мен. Безпартийния аматьор! Такъв е моят личен принос към резултата на БСП. Затова вярвам, че имам право да попитам всички, които ме атакуваха в тази кампания – дават ли си сметка какъв можеше да бъде резултатът на БСП във Великотърновска област, ако работехме заедно, а не един срещу друг?

Един пример само: нашият регион е земеделски, втората житница на България, а аз бях единственият човек в листата със знания и опит в тази област. Дали нямаше да съм полезен във всяка от срещите по места? Дали фактите, с които разполагам по темата, нямаше да са ценни и за изявите на всички останали от листата? Да го кажем така: аз бях свежият поглед отстрани, от който БСП – Велико Търново, не се възползва достатъчно. За себе си знам, че се раздадох на 120% и ще го направя винаги, когато отново бъда поставен пред такава отговорна задача.

– По време на предизборната кампания сблъскахте ли се с негативи към вашата личност и ако можехте да промените нещо – какво би било то?

– Да, разбира се. Толкова невероятни неща чух за себе си. Някои успях да игнорирам и да загърбя дори с шега, други обаче засегнаха хора, които работеха с мен, и не им беше лесно. Затова не мога да подмина с лека ръка тези атаки и за всяка „фалшива новина”, за всяка клевета, ще бъде потърсена отговорност. Какво бих променил? Нищо съществено – защото същественото това са енергията, с която подходих към това ново за мен предизвикателство; сетивата ми, отворени за нуждите, напътствията и критиките на хората; волята да променя реалността, в която живеем.

– Страстите в политиката са на приливи и отливи, но земеделската работа продължава. Пред какви аграрни предизвикателства сте изправен в момента и има ли нови приоритети в тази сфера, които възнамерявате да вмъкнете в бъдещите си политически цели?

– „Аграрните предизвикателства” са част от годишния цикъл и рядко зависят от политическите кризи. Казвам “рядко”, а не “никога”, защото българските политици са длъжници на земеделските стопани. Особено на тези в Северна България, където няма изградена адекватна система за борба с градушките. Браншът има нужда и от сериозни законодателни промени: законът за земята, законът за арендата, законът за поземлените отношения не са променяни от десетилетия и работят по начин, по който не могат да се усетят реално и от производителите, и от малките собственици на земя, и от крайния потребител.

– В разгара на лятото вероятно ще се проведат предсрочните парламентарни избори, какъв очаквате да бъде резултатът, ще има ли висока избирателна активност, неуспешното създаване на кабинет ще демотивира ли електората?

– Цинично е да вярваме, че хората ще отидат на море и няма да гласуват. Който се надява на това, греши и в практически, и в морален план. Убеден съм, че зарядът на промяната от миналото лято още е тук и този път ще избухне с нова сила в по-резултатна посока – в избирателните секции, вместо по площадите. Неуспехът с избора на работещо правителство безспорно ще демотивира електората, но електората на определени политически сили, които избягаха от своята историческа отговорност в настоящата ситуация. Малко са политическите сили, които ще спечелят от нови, предсрочни избори. И тук нямам предвид само брой гласове и проценти. Но такава е волята на Негово Величество Избирателя. Той реши 45-ото Народно събрание да се превърне в невъзможно за разплитане кълбо от надежди, интереси и историческа вина. Той го превърна в мъртвородена рожба на демокрацията. Той ни изпраща и на “поправителен” през лятото.

– Какви дейности бихте предприел като депутат за постигането на просперитет за Великотърновски регион? Можете ли дадете прогноза кога областта ще получи полагащото й се водещо място в страната?

– Темата е много дълга и още по-дълъг е списъкът с празни обещания на досегашните управляващи. На първо място трябва да бъде постигнат консенсус за трите приоритета на областта, за икономическите дейности, които ще дадат препитание и стабилни доходи на всички. Моите са: туризъм – Велико Търново отдавна не прилича на туристически град, а по-скоро на негова прашасала версия; земеделие – неслучайно сме втората житница на България; транспорт и логистика – географски област Велико Търново е идеалният транспортен хъб на страната. Колкото до прогнозата, бих рискувал да обвържа този срок със завършването на магистрала „Хемус”.

– Няма как да не ви попитам за родното място – Свищов. Какви законодателни промени бихте инициирали, за да се „съживи“ крайдунавската община?

– Свищов няма нужда от специални нови закони, а от инициативни и честни управници. И от пътища. Така градът ще бъде „открит” от инвеститорите, те ще успеят да стигнат до него и това ще осигури поминък на хората. Няма грам икономическа логика град с местоположението и ресурсите на Свищов да е в такова състояние на безвремие и ерозия.

Затова в навечерието на най-светлия християнски празник, празник на силния дух, на надеждата и на вярата, пожелавам на жителите на Великотърновска област, на всички българи, да са смирени в мислите си, но смели в действията и мечтите си, да са състрадателни към по-слабите, но безкомпромисни към фалшивите герои на нашето време. Да са здрави! Да са благоденстващи семействата им! Да са изпълнени с гордост и щастие сърцата им!

Росица ПЕНКОВА

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/