Щаб-квартирите на руската армия по време на войната за Освобождение 1877-78 година /2 ч./

Преглеждания: 49 #
28 Feb 2019

25 години след шипченските боеве  и Руско-турската война Стоян Заимов и неколцина български общественици решили да запазят паметта за жертвата на руските воини. Събират се пари от цялата страна, а руският император предоставя експонати от военните си складове. Дарението, пристигнало у нас с три кораба на пристанището във Варна, е разпределено между четири музея: в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла, където са били щабквартирите на Руската армия.

През 1907 г. по инициатива на Всенародния комитет „Цар Освободител Александър II“ били създадени музеи в памет на Руско-турската Освободителна война по местата, където се намирали седалищата на Главната квартира –гр. Плевен, гр. Пордим, Горна Студена и гр. Бяла. За създаването на тези музеи от Русия и от Румъния било изпратено дарение, състоящо се от голямо количество униформи и оръжия от Руско-турската освободителна война. Предметите били разпределени между новосъздадените военноисторически къщи-музеи в началото на ХХ век във всички щаб квартири, в които е пребивавало императорското руско тяло, по време на Руско-турската война от 1877-78 г., са превърнати в къщи музеи, по искане на царска Русия. Самият император Николай Втори отпуска от арсенала си инвентара, с които да бъдат оборудвани те.

Къща музей "Великий княз Николай Николаевич"

Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” е открита и тържествено  осветена на 3 септември 1907 г. в присъствието на княз Фердинанд І, Великия княз Владимир Александрович, Великата княгиня Мария Павловна, ген. П. Паренсов – участник във войната, руски генерали, български министри, депутати, членове на комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, поборници и опълченци, гости и граждани на Плевен.

В град Пордим е отворена музейна експозиция посветена на Руската армия, която по времето на Руско-турската война 1877-1878 е позиционирала тук Главната си  квартира. В периода 26 октомври - 10 декември 1877 от Руската щаб-квартира в Пордим са се вземали много стратегически решения, свързани с войната - блокадата на Плевен, зимното преминаване на Балкана, проектът за Сан-Стефанския мирен договор и др.

За различни периоди тогава в града са пребивавали руският император Александър II, главнокoмандващият Дунавската руска армия княз Николай Николаевич, румънският княз Карол I (виж музей "Негово Кралско Величество Карол I"), видни руски военачалници (граф Н. Игнатиев, ген.Н.Обручев, ген.Д.Милютин, ген.Е.Тотлебен, ген. Й.Гурко и др.).

Експозицията е разположена в къща, която е строена в периода 1862 - 1865 г. и в която е била разположена Щаб-квартирата. През 1904 година Военното министерство откупва сградата и 1907 година е отворен музеят.

Експозицията отразява дейността на Главната квартира на руската армия и нейният главнокомандващ княз Николай Николаевич. Специално внимание е отделено на участието и ролята на руската артилерия във войната. Сред изложените еспонати могат да се видят много снимки, документи и предмети от този период, както и реставрирани оръдия използвани в боевете.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!