Шест български и полски екипа проучват Нове

#
08 Jun 2021 256

Започва 61-та археологическа експедиция в римския военен лагер Нове край Свищов, съобщиха за Актуално Свищов от Националния археологически институт с музей при БАН. Проучванията в Нове се провеждат без прекъсване от 1960 година, като и миналата година по време на вирусна истерия се проведоха проучвания, от съвместен екип български и полски археолози. От 1997 година организатор и ръководител на експедицията е доц. Евгения Генчева, от Националния археологически институт с музей при БАН. С основание може да се каже, че научният й път започва именно край Свищов, където работи повече от 34 години.
По традиция първи на терен идват археолози от Полша.  Екипите са познати от последните сезони в изследванията на Нове. Това са екипите на д-р Анджей Биернацки и д-р Елена Кленина; на проф. Пьотр Дичек; проф. Тадеуш Сарновски и на д-р Агниешка Томас.

Любопитно е, че проучванията от последните години на доц. д-р Павлина Владкова ще бъдат завършени това лято от д-р Марин Маринов, уредник отдел „Алхеология” в ИМ-Свищов. Младият свищовски учен последните години бе помощник на доц. Владкова при проучванията на вила извън крепостните стени, но това лято ще му бъде първо като ръководител на екип.

 По традиция последна на терен работи доц. д-р Евгения Генчева, която е и организатор и ръководител на Българо-полската научна експедиция, която проучва Нове. Доц. Генчева заедно с гл. ас. д-р Петя Андреева, продължават проучванията на Школата на Първа кохорта на Първи Италийски легион.

Снимки: архив Актуално Свищов

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/