Сезираха прокуратурата за кражба на лични данни, извършена от ГЕРБ и ОИК Свищов

Преглеждания: 2720 #
30 Sep 2019

Подаден е сигнал до Районна прокуратура - Свищов за кражба на лични данни, извършена от местния клон на ПП ГЕРБ и от ОИК - Свищов. Това съобщи за Актуално Свищов Теодор Терзиев в качеството си на председател на Инициативен комитет за издигането на независим кандидат за кмет на община Свищов.
След като упълномощени членове на ИК са събрали подписка в подкрепа за издигането на независим кмет на община Свищов – Никола Терзиев – подписката е предадена в ОИК Свищов - от където се е получило изтичане на данни. Цялата подписка с общ брой от 756 подписа, имена и ЕГН-та е изкопирана и предадена на общинския ръководител на ПП ГЕРБ Кристиян Кирилов, се твърди в жалбата, която е внесена днес до местните подопечни на главпрокурора Сотир Цацаров.
„След разговор директно с председателя на ЦИК София – Стефка Стоева – ни беше казано, че тези подписки и данни трябва да бъдат предоставяни и притежавани едиствено от ЦИК В.Търново и ЦИК София. Щом има подобно изтичане на данни от ОИК Свищов и данните са копирани и предоставени на г-н Кирилов – то това е криминално престъпление!“, заяви председателя на Инициативния комитет – Теодор Терзиев.
Заявена е  и проверка на ОИК Свищов – защото подобно изтичане не трябва да се допуска, а всичко достъпно се публикува публично на сайта в ЦИК И ОИК – всякаква друга информация  като имена на валидни и невалидни подписи е защитена информация и не би трябвало да е достояние на трети страни .
Поради това изтичане на данни е започнато привикване на подписалите се в тези списъци.
Ще бъде подаден сигнал и  до комисията за защита на лични данни!
Информирана е прокуратурата и държавното обвинение ще преценява и друго нарушение:
Има сведения, че в събираната подписка в подкрепа на Генчо Генчев – независим кандидат за кмет за община Свищов – има хора които са включени в тези списъци  без тяхно знание и от години живеят в чужбина. Възможно е да има и използвани данни на починали хора. Подписката е събирана и от неопълномощени лица из селата по неясен начин.

Разчитаме на това, че компетентните органи ще извършат подробна проверка по случая и всички нарушения ще бъдат разкрити, допълни Теодор Терзиев.

Снимка: интернет

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в Зимнич - снимки: George Opayna /ГАЛЕРИЯ/