Саможертвата обединява героите на България - извършена за Свободата

Преглеждания: 178 #
01 Mar 2019

Изложбата е посветена  на  героите за освобождението на България. Не трябва да забравяме, че настоящето и бъдещето ни лежат върху смелостта, саможертвата и героизма на бойците за свобода.
Саможертвата обединява героите на България за това, защото тя е извършена в името на един идеал. А идеалът, който са имали тези герои, е бил Свободата на отечеството. Те са положили главите си, положили са младия си живот, за да видят отечеството си свободно или да го запазят такова. Всички те, пролели кръвта си по полетата на Тракия, по чуките на Македония, по Добруджа, всички те са имали една-едничка мисъл – да запазят родината си, да запазят територията и земята, на която растат техните деца, на която се трудят техните майки, техните бащи, техните синове, техните жени, но най-вече да бъдат свободни, за да могат да упражняват свободно своя труд в тази земя. Ето това са героите ни.
А саможертвата тя е висш израз на онази готовност да положиш себе си, за да могат другите да живеят така, както ти искаш да живееш. И макар, че не познаваме тези хора, макар че нямаме нищо общо с тях, те зоват, те искат, те изискват от нас  да помним, че не са проливали кръвта си напразно.
Трети март е ден за дълбок поклон и признателност към хилядите знайни и безименни синове и дъщери, офицери и пълководци, лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари, доброволци, учени, журналисти, и художници в руската армия, оставили костите си по българските земи.
Да сведем глави пред воинската чест, доблест и саможертва на героите!
Отново е 3-ти март – дата свещена, белязала нашето Освобождение. Този ден показва на българите, че жертвите от Априлското въстание, хилядите доброволци участвали  в Руско-Турската Освободителна война не са дали живота си напразно.
Трябва да помним, че този ден е и ден на признателност към всички загинали поборници, опълченци, руски, финландски и други войни, които са се сражавали и загинали на нашата - българската земя.
Изложбата „България-земя на герои“ е посветена  именно на  героите за освобождението на България. Да не забравяме, че настоящето и бъдещето ни лежат върху смелостта, саможертвата и героизма на бойците за свобода.
Исторически музей Свищов експонира от своя фонд оригинални документи, фотографии, предмети и оръжия. Представени са основните системи огнестрелно оръжие на въоръжение в руската армия по време на войната: руските пушки „Крнка“ и „Бердана“, револвер „Смит и Уесън“. Експонатите включват и хладно оръжие: руска драгунска сабя, руска кавалерийска сабя, сабя на революционера Тома Пантелеев, пищов на Киро Иванов Алтънов-опълченец и др.
Надя АНГЕЛОВА,
уредник отдел „България XV-XIX век” и „Етнография”

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Господин Костов, долу ръце от средствата за информация! Господин Костов, дайте ми пример, в който политическо формирование да е и име на средство за информация освен Вашия сайт. Това сто и кое поред ще е първото нещо принос на нашия град, този път в света на медиите?

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В царството на птиците - Фотограф: Дамян ПЕТКОВ