Съдът осъди Общината за скрита информация!

Преглеждания: 1284 #
08 Oct 2020

Състав на Административен съд - Разград осъди управата на Свищов за отказана информация по Закона за достъп до информация. Магистратите задъжиха капацитетните експерти на кмета  Генчо Генчев, известен и като Генчо Хазарта да предостави информация на гражданин. Освен това магистратите осъдиха Общината да плати съдебните разходи в дирене на информация...
Малко повече от година, след като информирах читателите на местен електронен сайтза това, че община Свищов е изхарчила сумата от  124 573 лв. за период от четири години / 2015г.- 2017г./, за да бъде овладяна популацията от безстопанствени кучета на територията на общината, поисках нова информация за работата на общинска администрация, за да разберем как се харчат нашите пари, разказва Радмила Ковачева.
Жители на Свищов подозираха, че безстопанствени кучета, за обработката на които – кастрация, обезпаразитяване, ваксина против бяс, се плаща с обществени средства, после не се появяват. Зададохме си въпроса „къде са парите, къде са кучетата?”
“Подавайки заявление за достъп до информация така, както си му е редът, срещнах яростна съпротива от страна на Общината, която близо 2 седмици всячески се опита да не ми даде входящ номер, който единствен гарантира, че заявлението ми ще бъде разгледано.
Няма да описвам какво и как направих, тъй като е скучна темата за административните „завои”, само ще кажа, че за пръв път ми се наложи да потърся съдействие от координатор на Програма достъп до информация за региона, г-жа Здравка Маслянкова, която е и кореспондент на БНР, за да получа заветния входящ номер.
Така след по-дълго от обичайното време за решение дали ще получа отговор, поради юридическите еквилибристики на длъжности лица в общината, които работят, за да можем ние да бъдем доволни данъкоплатци, получих решение, че ми се отказва достъп до информацията”, разказва още Радмила Ковачева.
“И се започна дългата и тягостна подготовка за административен съд, който да се произнесе, защото това беше единствения възможен начин да покажем на общината, че трябва да се съобразяват с хората, които са ги избрали.
Не е нито евтино, нито лесно обикновен човек да си търси правото на информация от община, която има и човешкия ресурс, и средствата да се противопостави – знаете ли, че община Свищов се представляваше от софийска кантора, на която подозирам се заплаща подобаващо?
За „малкия” човек остава борбата и помощта, която ми оказаха Програма достъп до информация, благодарение на които имах подготвена жалба до Административен съд, две жени, които ми помогнаха за плащане на една четвърт от хонорара на адвоката, който ме представляваше в съда и надеждата, че има справедливост”, споделя още жената
От решението на Административен съд Разград става ясно, че община Свищов е задължена да предостави в пълнота цялата поискана информация, както и да заплати направените от Ковачева разноски в размер на 510 лв.
Актуално Свищов припомня, че това не е първи случай кметът Генчев, Генчо Хазарта да откаже и скрие информация, поискана официално от граждани. През 2018 година отказа информация колко харчи Общината за юристи, цветя и медии. Последният случай е от тази година - капацитетните експерти и Генчо Хазарта отказаха да предоставят информация какви мерки ще предприеме управата за борене на комарите...

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Ковидиотите от Н-тия ден Аз ще спазвам частично мерките. Ще стоя на доста голяма социална дистанция от дебили.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Зазоряване