Съдът: Налагането на санкция срещу журналист, критикувал публична фигура е цензура

Преглеждания: 433 #
10 Mar 2020

Налагането на санкция срещу журналист, изразил негативно отношение към публична фигура е равносилно на цензура, която вероятно цели да го обезкуражи да критикува за в бъдеще. Това записа в мотивите си Съдът по дело срещу Актуално Свищов и неговия основател и главен редактор. Съдебната сага започна след съдебен иск от страна на бившия заместник-кмет Пламен Петков, който се почувства засегнат и обиден след като единствената независима медия в града на Щастливеца публикува през август 2018 година имотните декларации на местните властници.
„Настоящата инстанция намира, публикуваните от ответника статии на интернет страница с отразените в тях факти и обстоятелства не обективират основание да се търси отговорност за деликт. Дори и да се приеме, че чрез в тях е употребена емоция повече от необходимото и са прехвърлени границите на добрия тон, това пак не налага извода за противоправност на извършеното деяние. Избирайки да бъде публична личност, каквато несъмнено е, ищецът е приел дейността и изявленията му да бъдат внимателно наблюдавани и обстойно коментирани не само от журналистите, но и от широката публика. В решението си по делото „Л. СРЕШУ А.” европейския съд е приел, че налагането на санкция срещу журналист, изразил негативно отношение към публична фигура е равносилно на цензура, която вероятно цели да го обезкуражи да критикува за в бъдеще. Ищецът е публична фигура, която може да бъде подлагана на обществена критика на ниво, значително по-високо и интензивно от това, на което са подложени частни лица /защото се приема, че с оглед мястото, което заема в публичното пространство притежава и по-голяма морално-волева устойчивост и качества, отколкото са присъщи на обикновения гражданин/ и която трябва да показва по-висока степен на толерантност, особено когато самата негова дейност малко или много се изразява в публични изявления, отправящи критика към други публични личности. Ето защо в конкретния случай ищецът не би могъл да има някакво изискване към ответника, който е публикувал посочените статии на интернет страница с адрес https://actualnosv.blogspot.com. Последният не е целял да накърни и не е накърнил честта, достойнството и репутацията на първия в обществото”, записа в мотивите си първата съдебна инстанция. Решението бе потвърдено след обжалване от Пламен Петков и неговите адвокати, и е окончателно.
Вместо коментар: Актуално Свищов, единствената независима медия в града, винаги е имала за цел информирането на своите читатели за случващото се без новините да бъдат филтрирани и подслаждани! Екипът на медията е съставен от хора с успешна професионална реализация, обединени от идеята в града на Щастливеца да има частна и независима медия, която да поднася новините такива каквито са! Временните градски властници трябва да са наясно, че истината не винаги е приятна, но след като са решили да водят хорото ще трябва да приемат и критика за своите действия и бездействия!

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/