С венец от билки посрещнаха Еньовден в Долна Студена

Преглеждания: 133 #
24 Jun 2020

В община Ценово единствено в село Долна Студена беше спазена традицията, свързана с Еньовден, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Още в ранни зори група от жени се отправи към поляната, която е осеяна с билката еньовче. „В ритуала се включиха участници от три поколения. Повечето от децата участваха за първи път и бяха много развълнувани. Жените – млади и по-възрастни, са активни самодейки от различни групи към читалището. Местността „Край реката“ се огласи от песни, посветени на най-цветния празник“, сподели Ивелина Анчева – секретар на НЧ „Пробуда“. Участниците в ритуала спазиха традицията и в ранното утро събраха от всички билки. Веднага след като стъпиха на поляната всички умиха лицата си с капчици от росата за здраве през цялата година. С активната помощ на бабите за всяко момиче беше оплетено и закичено с цветно венче.
С набраните билки групата се отправи към центъра на селото. С голям ентусиазъм и настроение всички се включиха в изплитането на голям еньовски венец  Беше спазено изискването на ритуала всеки да премине под обръча с дъхави билки за здраве и берекет. Под венеца преминаха много жени и мъже, събрали се да наблюдават възстановката в центъра на селото. Венецът беше закачен на входа на кметството, където в продължение на няколко дни ще разпръсква аромата на лятото. Всеки отнесе и по китка билки за здраве в дома си.
И в Караманово тържествено отбелязаха един от най-големите летни празници. В църквата „Свето Възнесение Господне“ беше отслужена празнична Света литургия по повод Рождество на Йоан Кръстител. Отец Михаил благослови присъстващите с пожелания за здраве и благополучие, а на земеделските производители пожела спорна жътва и богата реколта. В храма всички присъстващи запалиха по свещичка за здраве като спазваха задължителните противоепидемични мерки.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

60-та година Нове открива нови тайни /СНИМКИ/