С отглеждането‭ на крави няма да забогатея, но гладен няма да остана

Преглеждания: 17 #
01 Sep 2018

Бисер Костов от‭ свищовското село Царевец сe занимава с животновъдство от 1990 година. Започнал с 2 крави. Днес гледа 5 крави, толкова телета и една юница. До 1997 г. е и тракторист в местната кооперация.
Започва кариерата си на фермер, когато се уволнява от казармата. “1990-та направихме обора. Тогава с братовчед ми гледахме животни. Първите две крави ги купихме от ТКЗС-то, преди ликвидацията. После ги поувеличихме. 3-4. Той се отказа. И продължих сам”, спомня си днес Бисер Костов.
Със земеделие 50-годишният мъж се занимава от малък. Завършил е селскостопански техникум. В казармата, където единствен е от село гледал 200 диви прасета в горите край Дългопол.
“70 литра доя дневно. Това е. За млякото имам клиенти по поръчка и вкъщи идват, защото тук няма кози, няма овце. Който му трябва идва. Това, което остане го правя на сирене”, разказва още Бисер.
В селото няма изкупвателен пункт. С годините и хората, отглеждащи животни в Царевец са намалели. “По-рано имаше към 70 крави в частните дворове. Сега няма. Отзад на пасището, като стана демокрацията, човек нямаше къде да забие магаре или кон.Сега няма ни коне, ни магарета, ни кози. Трева колкото мене. Няма и хора. Една бабичка има две кози, ей там горе ги забива. И един пенсионер - той гледа три-четири козички и туй то”, споделя още Бисер.
Денят му започва сутрин в 4 часа. През зимата завършва към 19 часа, а през лятото е зает до 22 часа. “Няма никакво свободно време. Няма почивни дни, няма нищо. 365 дена в годината си ангажиран”, категоричен е той.
В началото имал проблеми с ДФ “Земеделие”. “В последните 3-4 години не сме имали проблеми. Коет заявяваме, което ни се полага ни го изплащат. Иначе в начало имахме. 2008 идваха на проверка, с протоколи, с всичко. После 2009 ме орязаха със задна дата и се съдихме. Спечелих делото”, разказва още Бисер.
Получава 140 лева за животно и средства по системата за единно плащане на площ за пасищата. Продава млякото по един лев за литър. “Няма да забогатея, но и гладен няма да остана”, категоричен е Бисер. Въпреки трудностите той не мисли да се отказва. Обобщава, че не зависи от никого и сам си е началник.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!