Рожден ден празнува лекоатлетът Петър Петров

#
17 Feb 2021 284

66 години навършва на 17 февруари спортната легенда не само на Свищов, а и на българската лека атлетика – Петър Петров, пише Академик Свищов!

Петър Петров е роден в град Свищов през 1955 година. Първите си стъпки в спорта прави под ръководството на изтъкнатия наш треньор Желю Замфиров.

На 14-годишна възраст отива в София, където учи в спортния интернат „Олимпийски надежди”. Петър Петров е най-бързия български лекоатлет, тъй като все още е национален рекордьор на 60 метра с постижение 6,58 секунди, на 100 метра – с 10,13 секунди и на щафета 4 х 100 метра – с постижение 38,39 секунди. Мъжкият му рекорд не е надминат вече над четвърт век, а юношеският – повече от 30 години.

Най-големият успех в кариерата му е бронзовият медал на 100 метра от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Четири години по-рано е финалист на 100 метра и на Игрите в Монреал, където заради контузия, която получава на 40-я метър, забавя темпото и финишира на 8-мо място.

В своята кариера Петър Петров има победи над легендите в леката атлетика като Валери Борзов, Крауфорд и Пиетро Менеа. За постигнатите отлични резултати в своята богата спортна кариера Петър Петров бе определен за Спортист №1 на Свищов за ХХ-ти век.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в "индустриалната зона" - изоставената казарма