Росен Илков: Целта е търсене на таланти и тяхното развитие за „Академик”

#
09 Jun 2021 403

Новият директор на ДЮШ „Академик” е Росен Илков, съобщи Академик Свищов. Той е от 22 години треньор. Започнал е в школата на „Септември”. Работи и в други водещи софийски клубове -  „Левски”, „Локомотив” –  водещи школи в столицата. От 17 години пътува в Близкия изток, Саудитска Арабия, Бахрейн, Судан. Там е работил с различни клубове и различни възрасти – мъжки отбори, а през последните седем-осем години позициите, които заема са предимно директор на школа и главен методист.

- Господин Илков, с какво чувство приехте предизвикателството „Академик”?

- С ентусиазъм! Отдавна търся сериозен проект, тук, в България и когато разговаряхме с господин Цветанов видях една перспектива. Отделно, усещам и в него една страст и желание, да се сбъднат нещата. Мисля, че сме на една вълна – как да го нарека: ОФК „Академик” и по-специално Школата. Моята задача е да подредим нещата в Школата и тя да заработи по един нов,  по-различен начин. Да й дадем една нова визия.

- Готов ли сте да възродите Детско-юношеската школа на един типичен провинциален тим и да я превърнете във водеща не само в региона?

- Чисто теоритично да кажем, сме подготвени. Вече в процеса на работа с какви трудности ще се сблъскаме, а и до колко ще успеем да реализираме нашите планове – важното е колкото и желание да имам, екипът да заработи. Моята задача е тези млади момчета, колегите /Бел. авт. Виктор Николаев и Георги Йорданов, които поемат тренировките на най-малките в Школата/, да се научат, да работят по един модерен начин. Да отговорим на новите изисквания във футбола. Вярвам, че нещата ще се получат.

- Виждате ли същия талант в децата, какъвто има в големите школи, въпреки по-малкия избор на подрастващи?

- Това, което ми направи впечатление още първите дни, когато дойдох бе, че във всяка една възраст има талантливи деца. Тук вече е нашата отговорност и задача, да ги развием в правилната посока. Ясно е, че не можем да окомплектоваме отбори по 20 селектирани деца, да имаме по двама равностойни на пост, но там, където виждаме потенциал сме длъжни да го развием.

- Ще успеете ли и как да извлечете този потенциал от трениращите?

- Основното е с правилна работа. В тази връзка искам да вмъкна, че сме постигнали договореност с един испански колега, препоръчан от мои близки приятели в Школата на „Бетис” – едно младо момче, което ще бъде полезно тук с работата си, с опита, който има, с едно по-различно виждане за тренировъчния процес. Очакваме го в началото на другия месец да дойде. Постигнали сме, пак казвам, предварителни договорки и засега всичко е Ок. Очакваме го да дойде, за да може да помогне в тренировъчния процес и в обучението на тези млади колеги, които са около нас.

- Свикнали сте да работите в клубове с отлична организация и големи ресурси, с известни футболни личности. Голяма ли е разликата за клуб, който от година се опитва да възроди Школата и да внесе европейско и моделно мислене?

- Не мога да кажа, че тук работата не е на ниво. Относно организацията не бих казал, че тук липсва. Ръководството, в лицето на господин Цветанов, смятам че нещата се подреждат. Той е наясно с проблемите на клуба и прави всичко възможно да промени цялостнота структура. В това отношение не смятам, че се различаваме и отдалечаваме от другите клубове. Още по-вече, че един малък клуб се управлява много по-лесно от един голям. Остава чисто методически да си подредим нещата и да дадем едно ново лице на Школата.

- Оптимист ли сте за целта, поставена от ръководството преди малко повече от година за възраждане на Школата?

- Разбира се! Ако не сме оптимисти нямаме място тук. Това е едно предизвикателство. Пак казвам – всичко зависи от нас доколко ще успеем, да реализираме поставените задачи. Работа, предстои много работа, това е истината!

- Плюсовете и минусите от работата в Академик?

- Плюсовете – има го спокойствието, което липсва в големите клубове. Там на първи план са поставени резултати, като говорим резултати – говорим класиране, купи, медали. Докато тук, не че липсват цели, но целта е съвсем различна – тук търсим развитието на тези таланти, развитието. Срокове не са поставени, но е ясно, че се стремим да ги постигнем в най-кратки срокове. Ясно е, че има технологично време – все пак това са деца, ще трябва време. Дано всички имат търпението. Като казвам всички, визирам и родителите, защото те са едни от най-нетърпеливите в целия процес. Искам да вмъкна тук, че е много важно, родителите да осъзнаят къде е тяхното място. Това е един процес на обучение и те имат своя дял, защото децата прекарват с нас два часа, през останалото време те са със семействата си, с приятелите си и те ще трябва да поемат своята отговорност в този процес.

- Къде се виждате след пет години Вие и къде ще бъде ДЮШ Академик?

- Трудно е да кажа след пет години, аз съм човек авантюрист и приемам всякакви предизвикателство. Обичам новите предизвикателства, но съм се ангажирал тук с „Академик” Свищов, хората, които ме познават от близкото ми обкръжение са изненадани от този мой избор. В началото казах – харесва ми проектът, харесва ми ентусиазма на ръководството, което ми дава надежда, че този проект не е някаква еднодневка. Така че за пет години не знам, но в близко бъдеще плановете ми са, свързани с ОФК „Академик” Свищов.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/