Роднините на убития командос Емил Шарков осъдиха държавата в Страсбург

#
30 Mar 2021 1043

Роднините на убития през 2014 г. при специализираната операция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, пише Дир.бг.

Според решението на съда държавата ще трябва да плати по 8000 евро на майката на Шарков Ваня Рибчева, на съпругата му Милена Шаркова и на дъщеря му.

Решението е заради това, че властите са засекретили до 2020 г. докладите от вътрешното разследване в рамките на МВР за грешките, допуснати при планирането и провеждането на операцията. В този период при пълна липса на публичност близките не са имали достъп до тези доклади и не са могли да търсят обезщетения срещу държавата за лошо планирана операция. Чак през 2020 г., след изтичане на срока за класифициране на информацията от вътрешните проверки, роднините са получили достъп до докладите, но извън срока да заведат дело през националните съдилища за обезщетение срещу държавата.

На 14 март 2014 година баретите опитаха да арестуват 53-годишния Петко Петков в дома му, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал. При последвалата престрелка загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени.

Двете вътрешни проверки откриха множество нарушения.

Персонално бяха обвинявани тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, зам. главният прокурор Борислав Сарафов, тогавашният шеф на "Криминална полиция" Атанас Илков и други, които са планирали и оглавявали операцията. Никой обаче не понесе каквато и да е отговорност, включително и вътрешният министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев. Единствено вина понесе извършителят Петко Петков.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В света на птиците, снимки на Дамян ПЕТКОВ