Растителността унищожава римската военна болница

Преглеждания: 111 #
27 Oct 2018

Дивата растителност унищожава безвъзвратно с всеки ден римската военна болница в Нове, алармираха Актуално Свищов археолози. По думите им последното косене там е било през 2016 година.
Ако не се предприемат спешни действия най-добре проучената военна болница в Римската империя ще изчезне, категорични са археолозите. Обектът е открит и проучен от проф. Пьотр Дичек от Варшавския университет. Дълги години полският учен е извършвал организацията по премахването на тревата от останките на болницата.
Обектът е проучван повече от 20 години. В него археолозите от Варшавския университет са вложили изключително много средства както за изследването, така и за укрепването на зидовете. От тях е направена и възстановка на римската тоалетна (латрина). В момента не може да се стигне до болницата, констатира Актулно Свищов. Уникалният арехологически обект е в ужасно състояние - освен трева растат и дървета, които унищожават археологията. В близко време мястото ще е достойно за снимане на епизоди от ТВ-реалити шоу за екстремни спортове...
Общината има договор с Министерството на културата да стопанисва и управлява Нове. Той изтича през пролетта на 2019 година. Сключен е преди десетина години за да даде възможност на община Свищов да разработва и кандидатства с проекти, свързани с Нове. Днес общинските служители твърдят, че носят отговорност само за възстановените сектори.  Разправиите между учени и местна управа са започнали още по времето на инж. Мария Дочева, бивш заместник-кмет, която твърдяла, че документът е само за възстановената част от Нове, коментира Евгения Генчева от Националния археологически институт с музей при БАН. Това са едва десетина декара площ, а Нове е много по-голям - 250 дка, а конкретно в договора Общината има права и задължения да стопансва и се грижи за 203 дка, уточни Евгения Генчева.
Актуално Свищов припомня:
Проучванията в Нове се провеждат без прекъсване от 1958 година от съвместен екип български и полски археолози. От 1997 година организатор и ръководител на експедицията е Евгения Генчева, доцент доктор от Националния археологически институт с музей при БАН. Научни проучвания край Свищов тя провежда за 32-ра година.
На 4  км източно от Свищов се намират останките от римския легионен лагер Нове - най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Нове е основан на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45 г.н.е. Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части - кохорти и легиони.
Нове бил изключително важна част от отбранителната линия на Римската империя, тъй като легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от изток.
Първоначално лагерът се простирал на площ от 17 хектара, но постепенно се разраснал с още 10 хектара. Той бил с правоъгълна форма, а на всяка една от стените му е имало по една порта. Зад крепостните стени на лагера се намирали щабът на легиона, военната болница, офицерските жилища, легионната баня, войнишките казарми, жилището на командира на легиона и бараките на помощните войски. Цивилното селище е било разположено извън крепостните стени.

В последните години на І в. сл. Хр., в навечерието на войните на император Траян с даките, северно от жилищата на трибуните, след разрушаване на първата легионна баня е построена военна болница (valetudinarium). Външните й размери са 81, 90 х 72, 90 м. Планът е прост, но много функционален. Около голям вътрешен двор с портици са разположени два реда помещения, разделени от общ коридор. В тях са настанявани от 4 до 6 пациенти, а възможният прием в болницата е около 300 души. Удобствата са допълнени от изградената в северозападния ъгъл тоалетна (latrina).
Почти в средата на двора се намира светилище на Асклепий и Хигия. Това е една от най-големите (6000 м2) и запазени военни болници, разкрити на територията на Римската империя.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/