Растителността убива археологията в Нове и има опасност да изчезне

Преглеждания: 13 #
26 Aug 2018

 

АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ БЪРЗИ МЕРКИ И ДЕЙСТВИЯ ИМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЦЕННИ АРХЕОЛОГИЧНИ ОБЕКТИ ОТ НОВЕ КРАЙ СВИЩОВ ДА СЕ ЗАГУБЯТ. Това заяви пред Актуално Свищов Евгения Генчева, старши научен сътрудник II степен от Националния археологически институт с музей при БАН, която е и дългогодишен ръководител на бългоро-полската научна експедиция, проучваща римското селище.
 Дивата растителност се оказва един от големите врагове пред специалистите, които вече повече от шест десетилетия извършват проучвания в Нове. Възстановената част - щаба на легиона и епископския комплекс са в добро състояние. Преди години там бе извършена реставрация, консервация и социализация на обектите. Дейностите по мащабния проект „Нове - сърцето на легиона”, бяха финансирани със средства от ОП „Регионално развитие”. Днес мястото е обект на редица събития от културния календар на Общината.
 В ОСТАНАЛАТА ЧАСТ НА НОВЕ, КОЯТО Е ПО-ГОЛЯМА, ВЛАСТВА ТРОПИЧЕСКА РАСТИТЕЛНОСТ, КОЯТО БАВНО, НО СИГУРНО РУШИ ЦЕННИ ЕКСПОНАТИ. Трагично е положението в района на военната болница (валетудинариум), с болка споделя Евгения Генчева. Обектът е най-добре проучената сграда с такова предназначение в цялатя някогашна Римска империя. В момента мястото е потънало в трева. Древните зидове вече не личат, на места са обраснали с буйна растителност.
Обектът е проучван повече от 20 години. В него археолозите от Варшавския университет са вложили изключително много средства както за изследването, така и за укрепването на зидовете. От тях е направена и възстановка на римската тоалетна (латрина). В момента не може да се стигне до болницата, констатира Актулано Свищов. Уникалният арехологически обект е в ужасно състояние - освен трева растат и дървета, които унищожават археологията. В близко време мястото ще е достойно за снимане на епизоди от ТВ-реалити шоу за екстремни спортове...
 „Нове няма как да изчезне. Реална е опасността обаче ценни обекти да се загубят за поколенията. Това са неща, които могат да се видят единствено тук и това е потенциал за развитието на туризма в Свищов”, споделя Евгения Генчева. Допълва, че в последните две-три години учените не са получили никаква помощ от общинската управа. „А едно просто косене на трева ще ни е в голяма полза”, с болка допълва археологът, който проучва Нове за 32-ра година, а от 1997 година е организатор и ръководител на българо-полския екип.
ИНАЧЕ ДУНАВСКАТА ОБЩИНА ИМА ДОГОВОР С МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ДА УПРАВЛЯВА И СТОПАНИСВА НОВЕ. Той изтича през пролетта на 2019 година. Бе сключен преди десетина години за да даде възможност на община Свищов да разработва и кандидатства с проекти, свързани с Нове. Днес общинските служители твърдят, че носят отговорност само за възстановените сектори. „Разправиите почнаха още по времето на инж. Мария Дочева, бивш заместник-кмет, която твърдеше, че документът е само за възстановената част от Нове. Това са едва десетина декара площ, а Нове е много по-голям - 250 дка, а конкретно в договора Общината има права и задължения да стопансва и се грижи за 203 дка.”, уточнява Евгения Генчева.
 В лошо състояние са Западната порта на лагера, резиденцията и базиликата северно от Посетителския център. Те се проучват за поредна година от доц. Павлина Владкова.  Това лято преди началото на конкретните проучвания й е била нужна седмица, за да  почисти резиденцията. Римските старини били превзети не само от трева и храсти, но и от цели дървета. Освен това е имало и паднали камъни на зидовете заради корените на дивите дървета. ..
  Безспорен факт е, че от пролетта на 2016 година към Нове води алея с 4500 рози. Реална е обаче опасността да има само цветя, а да липсва археологията. Все пак културен туризъм не се прави с цветни петна или новосъздадена общинска дирекция „Култура и историческо наследство”, а с оригинални недвижими паметници в добро състояние. По подобни антични старини си падат западните туристи, а Свищов има шанса да притежава уникални не само за България, а за цялята Римска империя артефакти...

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK