Ръкописи пазени в свищовското читалище, са дигитализирани и достъпни в интернет

Преглеждания: 20 #
30 Aug 2018

УНИКАЛНИ ИЗДАНИЯ ОТ ФОНДА НА БИБЛИОТЕКАТА ПРИ ПБНЧ „ЕЛЕНКА И КИРИЛ Д. АВРАМОВИ” ВЕЧЕ СА ДИГИТАЛИЗИРАНИ И ДОСТЪПНИ В ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА ИНТЕРНЕТ, съобщи за Актуално Свищов Веселина Спасова, уредник в първата публична библиотека в България. Начинанието започнало преди няколко години с дарение от семейство, което няма нищо общо с дунавския град.
 Проектът е финализиран под надслов „Север+: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България“. Финансирането е осигурено от Министерството на културата и  Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Със свои архивни единици, пазени единствено при тях, участват културни институции от Велико Търново, Русе, Плевен и Свищов.
 Най-ценното, което става достъпно на дигитален носител от фонда на първата обществена българска библиотека са книгите от фонд “Васкидович”, уточни още Веселина Спасова. Някои от изданията са единствени не само за нашата страна, но ги няма в друга библиотека в света.
 ВСИЧКО ЗАПОЧВА ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ГОДИНИ С ДАРЕНИЕ, спомня си свищовската библиотекарка. Читалището получава скъпа техника – лаптоп, дигитален фотоапарат и преносима външна памет. Тя е осигурена от семейството инженери от София Еленка и Елизар Манови. Двамата съпрузи, които нямат роднински връзки с града, били на посещение в Свищов преди години. Един от посетените обекти била читалищната библиотека и по-специално книгохранилището към нея, в която се пазят най-ценните от над 100 хиляди издания от библиотечния фонд.
 Софиянци били впечатлени от видяното и попитали от какво има нужда библиотеката, предлагайки да получат опис и да направят каквото могат. Веселина Спасова изготвила искания документ и го изпратила. Голяма била изненадата й, когато броени дни по-късно чрез куриер получила пожеланата техника.
 По ред причини дигитализацията на ценните ръкописи се извършва по проект на културното министерство. Факт е обаче, че вече в домашни условия могат да се видят всички свищовски местни издания излизали преди Освобождението и до 1944 година. „Извършена е изключително мащабна работа. Заснети са всички местни периодични издания от Възраждането до 1944 година, пазени само при нас. Това са 30 тома различни по обем от различните години”, уточнява Веселина Спасова. Сред изданията от различните години са „Дунав”, „Дунавски известия”, „Свищовски известия” и т.н.
 В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ДОСТЪПНИ ЩЕ БЪДАТ И ОКОЛО 800 ИЗДАНИЯ, ВКЛЮЧЕНИ ВЪВ ФОНД „ВАСКИДОВИЧ”. Тяхната ценност се определя не само от факта, че са били собственост на един от учредителите на читалището. Техен опис е направен през 1930 година от Цветан Радославов и е в ръкопис. Седем от изданията на фонда са ръкописи, като един от тях е от 1727 г. и според мнението на проф. Олга Младенова от университета в Калгари, Канада, е и единствен за България. Други учени, които са проучвали книгите на възрожденския просветител, са от ВТУ и БАН.
 В хода на реализирането на проекта става ясно, че в Свищов се пази уникално военно издание – „Летучий военны листок”, орган на дестващата армия от 1877 г. До момента се е знаело, че копие от изданието се пази в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Метотий” в столицата.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/