Проф. Овчаров показа гюлетата, с които Дракула превзема Калето

#
30 May 2019

„С община Свищов правим сериозни разкопки, които имат за цел крепостта да бъде експонирана по-нататък и да стане един от паметниците на културния туризъм в този край.“, каза проф. Овчаров пред медии в Свищов.
На десетия работен ден от археологическите разкопки, проф. Николай Овчаров даде пресконференция, на която обяви, че са открити първите интересни находки в средновековната крепост Калето. Пред журналистите той разказа, че с екипа му вече са преминали през калдъръма от началото на XIX век и пласта от опожаряването на крепостта, след което са достигнали до по-долния пласт от XV-XVI век. Именно там са открили едни много характерни гюлета за кулеврини (оръдия използвани не по-късно от XVI век), които с голяма вероятност показват достоверността на историческия извор даващ информация за сблъсъците между граф Влад Цепеш - Дракула и османците, за които разказва там. Професорът допълни, че постепенно навлизат в средновековния български пласт, в който от вчера са започнали да излизат български, римски монети и монети на византийския император Андроник II и сина му Михаил. „Излязоха и други находки от керамика, които ни показват доста за интензивния живот, който се е водил тук в продължение на столетие. Нещо много интересно – върху една тухла намерихме част от отпечатан латински надпис от IV-V век, на който се чете латинското съкращение за кохорта. Нашата хипотеза е, че става дума именно за последния период от присъствието на римляните в този район. Знаем, че те първо са обитавали центъра на I Италийски легион в НОВЕ, който се намира в края на Свищов, но към IV-V век, в следствие на варварските нашествия той е изоставен и тогава се изгражда късно античната крепост, която се проучва в момента.“, разказа Николай Овчаров, като поясни, че преди средновековния период тук е имало късно антична крепост и най-вероятно този надпис е свързан с нея. 
„Няма да можем да разкрием тази година цялата крепост, тъй като ще продължим до средата на юни, но това е едно добро начало, което слагаме. Мисля че това, което излиза, данните които имаме, находките които открихме, тази прекрасна запазеност на зидовете просто задължава да бъде продължено проучването и през следващата година.“, обясни археологът и допълни, че би се радвал , ако се намери по-голямо финансиране, защото разкопките се правят с много хора. 
На въпрос на журналисти, какво очаква да бъде открито, професор Овчаров обясни, че в средновековния български период се очаква да бъде разкрито какви сгради има в крепостта. „Допускам, че може да има и църква, на базата на част от корниз, който е открихме по време на сегашните разкопки.“, каза той.

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK