Проектът АЕЦ „Белене” приключи!

Преглеждания: 21 #
22 Nov 2018

Абсурдният, грабителски, корупционен проект АЕЦ "Белене" приключи, съобщи евродепутатът Светослав Малинов. „Основание за това ми дават отговорите на Европейската комисия на два мои въпроса, които зададох в края на лятото. В първия питах има ли нови изисквания за строеж на нови АЕЦ на територията на Европейския съюз след трагедията във Фукушима. Вторият ми въпрос бе, може ли възобновения проект за АЕЦ Белене от 2018 година да се смята за нов проект по силата на член 41 от договора Евратомчки. Т.е. всички проверки, всички одобрения трябва да започнат наново, по новите изисквания след Фукушима. Те за драстично завишени и падат върху сеизмичността на площадката. Още от съветско време има съвет на съветски учени тази площадка да бъде изоставена като опасна. Тази експертиза е потвърдена от БАН и от много екипи след това”, заявява евродепутатът.
На основният въпрос на Светослав Малинов Мигел Канети, еврокомисар по енергетиката заявява, че възобновения проект АЕЦ "Белене" трябва да се смята нов проект по силата на договора Евратом. „Това означава, че абсолютно всичко започва отначало. Одобрението дадено преди десет години е невалидно с днешна дата. Т.е. всеки бъдещ инвеститор трябва да знае, че проектът тепърва ще трябва да бъде одобряван с още по-високи изисквания. Това означава, че няма да бъде одобрен, няма да има инвеститори, няма да има АЕЦ "Белене". Проектът АЕЦ "Белене" е мъртъв, но възможността да се крадат още малко пари остава отворена”, заявява още Светослав Малинов.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!